torsdag 10. mars 2011

Hjemmelaget grøt av sammalt hvete og bygg



Mamma synes at lillesøster godt kan spise litt mer igjen. Foreløpig er det bare søtpotet med timian som går ned. Mamma prøvde ut ny grøtoppskrift.


Bygg- og hvetegrøt
0,5dl sammalt hvetemel
0,5dl byggmel
Dette bløtlegges i 2dl vann over natten



1dl vann kokes opp
Rør godt i melet som er bløtlagt, og hell mel og vannblandingen i det kokende vannet under omrøring.
Kok opp, og la det småkoke i 5 minutter. Rør ofte for å unngå klumper
Resultatet skal være en tykk grøt


Dette holder til tre-fire porsjoner når den er ferdig tilberedt med morsmelk/erstatning og frukt/grønnsakmos.

Både bygg og hvete inneholder gluten. Mamma tror det er viktig å introdusere hveten nå, det kan du lese mer om her "Gluten i grøten".

Lillesøster fikk servert denne grøten med sviskemos, mormelkerstatning, rapsolje og litt ekstra vann, avbildet øverst. Mamma syntes det så riktig godt ut, men lillesøster ville ikke ha lunsj. Da blir bollen med mat satt i kjøleskapet og tatt frem ved middagstid - kanskje hun da er klar for å spise litt.

7 kommentarer:

Jill sa...

hei, hvor lenge oppbevarer du grøten i kjøleskapet? Tenkte jeg skulle forsøke meg på litt hjemmelaget :)

Bare Barnemat sa...

Hei Jill
Jeg oppbevarer den i en boks med lokk i maks tre døgn. Dersom du vil lage mer, kan du jo fryse ned i porsjonsformer.
Lykke til :)
Kristine

Jill sa...

hei da har jeg laget grøt, hadde kun sammalt hvete i skapet, så da ble det kun av det. Kokte med vann som du beskrev og hadde mme og olje i etterpå. Restene står i kjøleskapet uten olje og mme i, sånn at jeg kan blande i rett før jeg serverer.

Grøten gled rett ned hos mini 7 mnd, han grein ikke på nesen engang, hurra :) Hadde hjemmelaget sviskemos i.

Takk for fin side :)

Jill sa...

forresten skal man bløtlegge havregryn også?

Bare Barnemat sa...

Så gøy at det falt i smak!

Det er veldig lurt å bløtlegge alle kornslag. Dersom du skal lage havregrøt kan det være lurt å blande i litt hvete (sammalt). Havre har mye jern, men mangler selv "nøkkelen" til å frigi jernet. Hvete har denne nøkkelen (enzym) og litt sammalt hvete vil derfor bedre tilgjengeligheten av jernet i havren og!

Kristine

Anonym sa...

Jeg lurer på en liten ting... Vil ikke en del av næringen forsvinne når man varmer opp grøten igjen?? Altså grøt som er kokt opp og som oppbevares i kjøleskapet?.. Er det ikke best å lage ny fersk grøt for hver gang?... Takk for mange flotte oppskrifter! =)
Monica

Anonym sa...

Lurer også på den siste der..? VH Elisabeth

Legg inn en kommentar