mandag 28. februar 2011

Nektarin; en smak av sommer..

I dag er det en grå mandag for oss. Lillesøster, samt mamma (og resten av familien), har sovet ganske dårlig på grunn av tett nese. Mamma stemmer for at tett nese blir forbudt for barn under ett år. Eller generelt forbudt, enda bedre.

Foto; Suat Eman

For å drømme oss mot varmere tider, og forhåpentligvis forkjølelsesfrie tider, kjøpte vi litt nektarin på butikken. Nektariner er en sommerfrukt, men det er jo alltid sommer et sted i verden!

Disse søte og delikate fruktene inneholder A- og C- vitamin, litt jern, og ... badabing ... er til super hjelp mot treg mage.


Nektarinmos;
Kutt nektarinen i biter
La den dampe/koke i litt vann under lokk til den blir myk
Dra av skallet - det er ganske hardt fordøyelig
Mos med stavmikser og bland i dampevann til ønsket konsistens

Nektarinmos var nok en hit hos lillesøster, men det viser seg jo at det er vanskelig å trå feil når det gjelder denne matmonsen. Nektarinmosen ble servert au naturel og blandet med byggrynsgrøt.

søndag 27. februar 2011

Byggrynsgrøt



Omtrent halvparten av kornet som dyrkes i Norge er bygg, men det aller meste går til dyrefor. Med tanke på hvor næringsrikt bygg er, hadde det nok ikke vært dumt om vi beholdt litt mer av byggen for oss selv. Bygg inneholder både løselige og uløselige fiber, antioksidanter, B vitaminer og jern.

Byggrynsgrøt lager du slik;
Legg byggryn i vann over natten
Kok dem i bløtleggingsvannet til de blir helt myke (20-30minutter)
Etterfyll vann når det trengs
Stavmiks gryn og vann


Min ble ikke glatt nok med stavmikser, så da måtte jeg frem med sil. Resultatet ble tilslutt en lekker, glatt og myk grøt. Mamma lager som alltid ganske mye. Den ferdige grøten holder seg godt i kjøleskapet i noen dager. Da er grøten raskt ferdig når den trengs.

Mamma syntes først at dette var mye søl, og var svært i tvil om resultatet var verdt arbeidet - helt til lillesøster fikk smake. Da var all bløtlegging, koking, stavmiksing og siling glemt!

Druer til lillesøster

 

Druer i "baby safe feeder" anbefales på det varmeste av lillesøster!


Druer inneholder omtrent 80% vann. Resten er stort sett bare sukker. Druene har gitt navnet til druesukker. Under skallet er det antioksidanter, særlig i de blå og røde.

lørdag 26. februar 2011

Verdt å vite om banan


Lillesøsters første lunsj bestod av bananmos, og den ble mottatt med glede og begeistring. Banan er alle foreldres gode venn. Den kommer ferdig innpakket, har ikke frø som kan settes i halsen og har en behagelig konsistens for små gommer.

Banan er næringsrik! Den inneholder kalium og fiber i mengder, men også B- og C vitaminer. Banan kan man starte med tidlig.

Mamma har erfart at det er to ting man gjerne vil vite om banan før man forer opp sin sultne ulv med for mye banan;
- mye banan kan gi forstoppelse
- bananfrøene og "trådene" kan se ut som blod i avføringen

Det siste har mamma erfart med storesøster. Det ble en panisk tur til lege. Legen anbefalte mamma å kutte ut melk i 12 uker, for noen babyer som ammer reagerer på melk. Mamma kuttet selvfølgelig ut melk dersom det kunne hjelpe storesøster. 10 uker gikk det, før vi skulle en tur på helsestasjonen. Helsesøster lo og sa at den melkekutten nok var helt unødvendig, hun var 99% sikker på at det bare var banan. Og hun hadde rett. Mamma er enda bitter på den legen som kostet henne 10 uker uten caffe latte!!

fredag 25. februar 2011

En måned med fast føde - hurra!



Og enda mer viktig, lillesøster har minibursdag idag. Hun er nå 6 måneder, og mamma tar seg i å tenke den tanken som man som ubekymret barn er helt uforstående til; "tiden flyr"!!

I løpet av en måned har lillesøster prøvd, likt eller avskrevet;
vann
søtpotet
avokado
erter
potet
gulrot
selleri
agurk
sviske
aprikos
hirsegrøt
banan
hjemmelaget grøt
gangekjeks
pæremos
kjøttkraft

og ikke minst tran og iskrem!

Noen favoritter har nok utpekt seg. Lillesøster liker;
Hirsegrøt med morsmelkerstatning, litt olje og aprikosmos
Avokado og pæremos
Avokado og ... egentlig hva som helst. Avokado er en stor hit
Søtpotet, erter og litt olje

Kunne hun velge ville hun nok hatt en reprise av iskrem spising, men det er bare når storesøster har bursdag. Lillesøster spiser godt, og liker mat. Det er jo ingen selvfølge. Utfordringen blir jo større om din lille spire klemmer leppene sammen og kikker på det med mistenksomme øyne. Mamma er takknemlig for at lillesøster gaper som en fuglunge, enn så lenge. Det kan snu.

Nå er vi klar for to måltider til dagen. Mamma tror at lillesøster har hatt lyst på mer mat en stund, og ren mamma-latskap har hindret det. Vi starter med lunsj i morgen! Mamma velger lunsj, fordi lillesøster ikke er så flink til å huske at hun må amme om dagen. Lillesøster vil helst amme hele natta, og bruke dagen til ting som er mer spennende. Derfor er mamma redd at om hun begynner med frokost vil dag-amming helt forsvinne, og det vil ikke mamma. Morsmelk/erstatning er en veldig viktig del av næringsinntaket enda!

Hurra for seks måneder og en måned med fast føde, og måtte to måltider bli like gøy som et!

torsdag 24. februar 2011

Pæremos - enda en frukt for magen

Foto; FreeDigitalPhotos.net
Pærer er super babymat. De er svært skånsomme for magen, inneholder mye fiber, kalium og C vitamin. Det høye fiberinnholdet gjør at pære også hjelper mot treg mage. De får jo gjerne litt treg mage, de små - og da er det greit å ha litt flere varianter enn sviske å by på, tenker mamma!

Pæremos;
Skrell og kutt opp noen pærer, damp til de blir myke og kjør i stavmikser til det blir glatt.



Pæremos blir ganske rennende uten å tilsette noe vann. Pæremos er derfor et supert alternativ å tilsette dersom du har laget grøten litt for tykk eller har grønnsaksmos eller fruktmos som er for tykk. Pære er svart næringsrik, den har flere næringsstoffer per kalori enn kalorier per næringsstoff!

Lillesøster likte pæremos, men det viser seg at hun liker det meste om dagen. Hun er vist støtt ganske så sulten. Pæremosen ble servert au naturell og sammen med avokado.

Lillesøster fikk gnage litt på en pærebit mens mamma laget mosen. Det var også kjempestas! Pærebiten var blitt en inntørket trebit når mamma fikk den tilbake.

onsdag 23. februar 2011

Fryse og lagre barnemat

Mamma lager alltid mye mat til lillesøster når hun først er igang. Men, da må jo maten lagres og det må gjøres på best mulig måte. Mamma tenker at det er viktig at maten fremdeles er god når den kommer ut av fryseren, og at den ikke er lagret så lenge at den er ødelagt.

Frukt og grønnsaker som du koker og lager pure/mos av holder omtrent 3 måneder i fryseren. Jeg liker å bruke det opp fortest mulig, for mat mister vitaminer også i fryseren. Når maten først er tint holder den i kjøleskapet i ca to døgn.

Mamma bruker enten "isbit" former eller små bokser når hun fryser maten. For at det skal bli minst mulig søl pleier jeg å bruke en pose, klipper hull i hjørnet og klemmer passe mengde i boksen/formen.

Husk at maten utvider seg noe, det har mamma glemt noen ganger og da blir det lett litt søl..

Det finnes mange fine bokser beregnet for frysing av mat. Et tips er å kjøpe mini-muffins former i silikon og dekke med plastfolie mens du fryser ned. Silikon er beregnet på mat og vil ikke lekke kjemikalier hverken ved varme eller kalde temperaturer.

Ellers liker jeg disse;
Brother Max fra babyshop har jeg snakket om tidligere
Bildet er lånt fra Brotermax.com

Baby Cubes finnes i trinn 1 og trinn 2. Du får dem fra Alexi, eller på Babyproffsen for oss i grensetrakter.
Bildet er lånt fra alexi.no

Baeba porsjonsformer står på ønskelista mi. De er i silikon! Du får kjøpt dem på Løvebarna.

Bildet er lånt fra baebausa.com
Etter at maten har frosset kan du flytte den over i fryseposer som du merker med dato og innhold. På den måten kan du lage mange porsjoner uten å fylle skapet med porsjonsformer...

tirsdag 22. februar 2011

BPA i babyprodukter

BPA har vært og er et hett tema når det gjelder babyprodukter. BPA er et kjemikalie som brukes når man fremstiller ulike typer plastikk. Studier har vist at 95% av voksne har BPA i urinen. Det er også vist at BPA lekker fra tåteflasker og ut i innholdet. Man vet ikke helt hva konsekvensene av dette er, men bedre føre var... 


BPA kan oppføre seg som kroppens egne hormoner, og forstyrre kroppens hårfine balanse. Det kan se ut som man er mest utsatt for negative effekter av BPA de første årene i livet. Mamma vil beskytte lillesøster!


I EU er det nå forbudt med BPA i tåteflasker, om det gjelder i Norge finner jeg ikke ut. Uansett, er det greit å vite hvordan man kan finne ut om et produkt inneholder BPA;
på alle plastprodukter er merket med en gjenvinningskode fra 1 til 7, som på bildet under. Type 3 og 7 er de som kan inneholde BPA. Står det at produktet er uten BPA er det jo greit, men ellers kan man jo bare sjekke gjenvinningskoden og unngå 3 og 7 - det skal mamma.
Mamma tenker at det kan være greit å unngå BPA så mye som mulig. Og EU forbudet gjelder bare tåteflasker enda. Hva med små plastboller og bokser man fryser ned og varmer mat i - best å være på den sikre siden! BPA og plasttype 3 og 7 er ut!

mandag 21. februar 2011

Ertemos; give peas a chance

Bildet er lånt fra foodplay.com

Erter var IKKE mammas favoritt da hun var liten. Det er nok ikke feil å si at erter var min barndoms skrekk.  Nå derimot liker smaker erter fortreffelig. Mamma undres ofte over om ikke vi voksne overfører våre mat"fordommer" til de søte små. Dersom vi forventer at de ikke vil like noe, tror mamma at sannsynligheten er stor for at de gjør nettopp det - ikke liker.

Erter er en sånn klisje "ikke-liker" mat, for mamma. Lillesøster skal få smake nå! Før mine antakelser om hva hun vil like påvirker henne. For lillesøster er jo enhver ny smak en liten revolusjon. Et lite under. Tenk, det finnes enda mer der ute. Det er ingenting i veien for at erter kan bli en ny favoritt! 

Erter er overraskende næringsrike med tanke på hvor små og unnseelige de er. Erter inneholder A- og C-vitamin, kalsium og ikke minst jern. De smaker søtt og godt. Mamma undres nå over hva man ikke kan like ved disse søte, små, grønne perlene. 

Ertemos
er, som alle moser, meget enkel å lage. Ta en pakke frosne erter, og kok dem til de er ganske så myke. Erter blir mykest om man koker dem, de har seigt skall som trenger å myknes ordentlig. Kjør ertene i stavmikseren/kjøkkenmaskinen og bland ut med kokevannet til du får ønsket konsistens. Det kan være vanskelig å få ertemos til å bli ordentlig glatt på grunn av det seige skallet. Vil du, eller sjefen, at mosen skal bli helt glatt er det bare å sile den. Det gjorde jeg.



Lillesøster skal få en spiseskje ertemos i grøten sin. Erter kan jo gi litt luft i magen, og da er det greit å ikke gi henne så mye erter hjertet kan begjære i første forsøk. Så da gjenstår det å se om lillesøster liker, eller ikke liker. Og om magen til lillesøster liker, eller ikke liker..

søndag 20. februar 2011

Kjøttkraft

I dag har lillesøster smakt kjøttkraft. Det var veldig godt!



Ekspertene er ikke veldig enige om når man skal starte med kjøtt. Som med mye annet her i livet må man velge hvem man vil høre på. Noen sier vent til de er 8-10 måneder, andre sier at man skal sette igang så fort de starter med mat. Særlig i England og Canada er man tidlig ute med kjøtt. Et godt argument for å starte tidlig er at kjøtt er en super kilde til jern. Kjøtt inneholder heme-jern, som er lett tilgjengelig for kroppen. Da kan en unngå jernmangel uten å måtte kjøpe grøtpulver tilsatt jern.

Lillesøster er nok ikke helt klar for kjøtt enda; men pappa hadde laget denne deilige kraften av høyrygg, og lillesøster var så sulten så sulten og de store øynene tigget om mat. Hun måtte få smake. Pappa smeltet. Lillesøster slurpet i seg, og ville helst ikke stoppe. Hun kommer nok til å like kjøtt når hun får det. Det holdt med kraften foreløpig.

lørdag 19. februar 2011

Grønnsaksgrøt


Lillesøster har ingen fordommer i matveien. Hun har ingen erfaringer å basere seg på, og stusser ikke på om grøten blir servert med litt gulrot og ikke aprikos.

Mamma har tro på å venne lillesøster til grønnsaker tidlig. Sannsynligheten for at hun ikke liker frukt er minimal, tenker mamma. Grønnsaker, derimot, er det mange søte små som kontant avviser til foreldrenes store frustrasjon. Storesøster kaller brokkoli og blomkål for blomst. Det er kjempestas å spise blomst!

Gulrotgrøt ble meget godt mottatt, og det skal gjentas med andre grønnsaker!

fredag 18. februar 2011

Aprikosmos får fart på magen


Aprikosmos er et supert alternativ til sviskemos. De er begge ypperlige desserter, som har denne hyggelige og hjelpsomme lakserende effekten.

Aprikoser er søte og gode i smaken. De inneholder mye jern og A vitamin, men også en god kombinasjon av betakaroten, C-vitamin og lykopene. Denne næringskombinasjonen virker beskyttende mot hjerte- og karsykdommer samt noen typer kreft i det lange løp. Tenker en kun på morgendagen, leverer de varene når det gjelder å holde magen i gang og.

Lillesøster likte aprikosmos. Hun slikket det i seg, og lot minimale mengder gå til spille. Mamma har laget den selv, og føler selvsagt stor glede ved å se lillesøsters ben logre mellom skjeene.

Aprikosmos er like lett å lage som sviskemos.
Aprikoser i en gryte, vann til du dekker aprikosene.
Kokes til de er møre, jeg måtte etterfylle med vann
Tøm av kokevann og kjør i stavmikseren
Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens.


Mamma fryser aprikosmos til spiseskje-store isbiter. De brukes som dessert, i grøten og i baby safe feederen.

torsdag 17. februar 2011

Potetmos


Fysj, dette var ikke godt. Lillesøster vrenger ansiktet i ren avsky og jobber raskt med tunga slik at all den deilige hjemmekokte og omhyggelig moste poteten faller ned på gulvet. Det måtte jo komme, tenker mamma - at noe som er så kjærlig tilberedt blir så ettertrykkelig forkastet. Da er det bare å finne frem en porsjon avokado for å mette en sulten, men kresen, lillesøster.

Potet er mild i smaken, lett og fordøye og full av C-vitamin. Den skulle derfor være ganske perfekt nå i starten. Lillesøster er ikke enig, og det er hun som bestemmer. Det morsomme er at hun kanskje har glemt avskyen i morgen, og da vil ta for seg av potetmos. Små barn er rare slik. At de forkaster noe den ene dagen, betyr ikke nødvendigvis at de ikke liker for all ettertid. Prøv igjen imorgen, dagen etter - og så plutselig er poteten akseptert.

Baby-potetmos lager du nesten som du lager potetmos til deg selv. Kok potet, skrell den og mos med en gaffel eller en "potetmoser" (noen ting på kjøkkenet kan jeg vist ikke navnet på). Bland i litt morsmelk/morsmelkerstatning og litt olje/smør uten salt. Potet blir litt seig og ekkel dersom du bruker stavmikser/kjøkkenmaskin.

Mosen må være glatt og fin i starten, mamma tror kanskje det var der hun feilet. Mosen var ikke moset omhyggelig nok. Eller kanskje Lillesøster heller vil ha mandelpotet, ikke Pimpernel? Vi prøver igjen en annen dag!

onsdag 16. februar 2011

Selleristang som fingermat

Foto; FreeDigitalPhotos.net
Til lillesøsters, og mammas, frustrasjon lar det etterlengta tannfrembruddet vente på seg. Eller, lillesøster vet ikke at det er det vi er frustrert over eller venter på, hun bare klager sin nød høylydt.

En selleristang er super å tygge på, særlig om den kommer fra kjøleskapet. Lillesøster må voktes nøye så hun ikke setter noe i halsen, men det blir i det minste et øyeblikks ro. Selleri er jo fint å putte i safe feederen og, når man gjerne vil gjøre noe annet enn å vokte den lille som en hauk.

tirsdag 15. februar 2011

Gullegått til lillesøster


"Lillesøste misa gullegått" sier storesøster.

Idag fikk lillesøster gulrot, og det var en stor hit. Mamma hadde laget for lite, og måtte spe på med en porsjon avokado. Lillesøster begynner å bli en storspiser!

Gulrotmos kan veldig gjerne gis som en av de første matvarene spedbarn får smake. Den er lett fordøyelig og inneholder masse betakaroten som blir til A vitamin i kroppen, C vitamin og kalsium.

Når du plukker ut gulrøtter i butikken får du de beste om du finner dem med færrest spirer på toppen. Når gulrøtter begynner å skyte skudd har de ligget en stund, det gjelder alle rotgrønnsaker. 


En gulrotmos lager du lett ved å skrelle noen gulrøtter, dampe dem (det tar ganske lang tid å få dem myke nok), og mose dem med stavmikser eller en kjøkkenmaskin.

mandag 14. februar 2011

Holle hirsegrøt

Bilde fra helseogkost.no
Lillesøsters nye favoritt er denne hirsegrøten fra Holle. Blir denne servert, gjerne laget med morsmelkerstatning og tilsatt litt sviskemos, gaper hun som en fuglunge. Idag spiste hun 1,5dl grøt etter amming. Mamma tror hun begynner å bli frisk igjen - og sulten..

Hirse har naturlig høyt jerninnhold, og inneholder ikke gluten. Bruker en mye grøt til de små er det viktig å variere mellom kornsortene, for å unngå at de får i seg veldig mye gluten. Andre kornsorter som ikke har gluten er ris og mais. Det høye jerninnholdet i hirse gjør likevel hirsen til en sikker vinner i "uten gluten" kategorien. 

Holle produkter finner du på helsekosten.



søndag 13. februar 2011

Tran - til hele familien

Foto; mollers.no
Lillesøster har ikke fått tran. "Hun gulper sånn" har vært mammas unnskyldning for å slippe unna tranen. Mamma liker ikke tran selv, og tror da automatisk at lillesøster heller ikke vil like tran.

Lillesøster har fått D-vitamindråper. Litt sånn av og på, når mamma husker det. Det har mamma hatt dårlig samvittighet for! Både at lillesøster ikke får tran og at mamma attpåtil klarer å glemme disse dråpene innimellom.

lørdag 12. februar 2011

Måltidsregler

Lillesøster sover søtt nå, men har ikke gjort det i natt. Hun er syk og synes det er vanskelig å sove. Det meste er egentlig vanskelig når en er syk. Lillesøster synes det er vanskelig å spise også.

Da mamma studerte ernæring lærte hun om barn, og da foreleseren oppsummerte sa han noe som har blitt vårt motto i forhold til barn og mat.

DU bestemmer HVA som serveres NÅR
BARNET bestemmer OM det skal spise og HVOR MYE


Bilde fra mat og helse, trykk på link for å lese spennende artikkel

Nå er lillesøster syk, og velger å spise lite eller ikke i det hele tatt. Det er ikke noe problem, om noen dager når hun er frisk igjen spiser hun mer. Barn som er friske sulter ikke ved matfatet, det er vel moralen. Vi har lett for å bli bekymra vi foreldre når de små ikke spiser en dag, men da tror mamma her at vi undervurderer våre unge lovende. De har da overlevelsesinstinkt. 

fredag 11. februar 2011

Mammas nye venn - dampinnsatsen

Bilde fra ikea.no 
Damping av grønnsaker og frukt er den kokemetoden som tar best vare på vitaminer. Koker du grønnsaker i vann forsvinner mye viktig næring ut i kokevannet. Denne dampinnsatsen er min nye venn på kjøkkenet. Den passer i alle gryter, er "sammenleggbar" og billig!

Jeg har kjøpt min på Ikea, men har sett dem på Rema også.

torsdag 10. februar 2011

Avokado



Lillesøster er vist ingen grøtfantast. Hun har jo fått servert deilig søtpotet og sviske, hvorfor skal en da åpne munnen for noe så smakløst som grøt... Mamma må nok til med litt frukt i grøten før lillesøster ønsker å revurdere, litt morsmelkerstatning hjalp ihvertfall ikke! Det er travle dager i heimen for tiden, og mamma ser ingen umiddelbar mulighet for hyggelig fruktpuré mekking på kjøkkenet. Da må grøten vente, og lillesøster skal få smake det grønne gullet.

Avokado er en ypperlig grønnsak/frukt/bær (er ikke helt sikker på hvilken kategori den faller innunder) for spedbarn. Den er kremaktig i konsistens og full av næring. Jeg har hørt at avokado omtales som naturens perfekte matvare, da den etter sigende skal inneholder alt en person trenger for å overleve. Dette er nok en sannhet med modifikasjoner, men næringsrik det er den!

onsdag 9. februar 2011

Melk i grøten

Lillesøster er ikke så glad i grøt. Det lille, nydelige ansiktet vrir seg i absolutt avsky når mamma entusiastisk løfter skjea mot munnen hennes. Lillesøsters initielle aksept av grøt var kortvarig, og grøt står nå på ikke lista. Mamma funderer på om det kan ha noe med at grøten foreløpig har blitt tilberedt med vann. Kanskje den blir litt fyldigere og bedre med melk??

En ting som er sikkert er at det ikke blir morsmelk i grøten. Mamma hater brystpumpa, og får det ikke til - synes bare det er søl og forferdelse. Men, dersom alt skulle gjøres korrekt hadde vel det vært det beste.. Det blir morsmelkerstatning i lillesøsters grøt, for kumelk venter vi jo med.

tirsdag 8. februar 2011

Det søte liv

Idag har vi feiret storesøster, hun ble to. I den anledning har lillesøster fått smaken på det søte liv. Armene til lillesøster er noen ordentlige fangarmer. Mamma hadde lillesøster på fanget, og satt fredelig og intetanende med en bursdags pin-up i hånden - da fangarmen plutselig angrep. Lillesøster ville også feire bursdag.

Storesøster fikk ikke smake sukker eller noe i nærheten av en pin-up på mange måneder enda, men nå tenker jeg at det er vel hverdagen som teller. At lillesøster smaker (les glefste i seg en halv pin-up) på litt is en dag betyr ikke så mye, når hun blir tilbudt sunn og næringsrik mat flertallet av dagene.

mandag 7. februar 2011

Agurknytt



Det føles nesten uhøflig å ikke tilby lillesøster noe når vi spiser om dagen. Hun henger ut av stolen sin og sender bebreidende blikk til alle som måtte finne på å flytte en matbit til munnen. For at stemningen rundt bordet skal bli hyggeligere, med mindre dårlig samvittighet hos mamma og opplevelse av rettferdighet for lillesøster, har vi begynt å gi henne en agurkbit. (Det kan være lurt å skrelle den)

Lillesøster er svært fascinert av agurkbiten sin. Hun sutter og smatter fornøyd, og lar oss andre spise maten i fred. Den kalde agurkbiten lindrer litt for såre gommer og holder oppmerksomheten hennes lenge.

Agurk inneholder A- og C- vitamin, men den minimale mengden agurkvann lillesøster får i seg er nok ikke en viktig del av næringsinntaket hennes. Likevel, agurken ser ut som en sviske når hun er ferdig så noe sutter hun vel i seg..

søndag 6. februar 2011

Ut på tur - med varm grøt

Bilde fra thermos.com
Lillesøster har ikke blitt verdensmester i soving om natten enda, men vi er inne i en god trend om dagen - og da skal ingenting komme i veien for de tre spiseskjeene grøt eller middag lillesøster fortærer i middagstid. For på tross av mamma ikke har tro på at mat har evnen til å magisk endre sovemønsteret, så ville det jo være utrolig dumt å ta feil...

lørdag 5. februar 2011

Gluten i grøten

Foto; Master isolated images
 Lillesøster får hvete i grøten sin. Det er gluten i hvete, og mange er litt skeptisk til det. Dessuten er det mange ulike råd som florer der ute. Jeg tenkte å skrive litt om hvordan jeg tenker når jeg velger å introdusere gluten tidlig.

Det er forresten gluten i rug, bygg og havre og, men mindre enn i hvete. Det er gluten som gjør at hvete har så gode bakeegenskaper. Gluten er et protein, og gjør deigen elastisk og fin.

I denne artikkelen konkluderes det med at introduksjon av gluten i de tre første måneder gjør at risikoen for å utvikle cøliaki femdobles. De finner også at risikoen er høyere om gluten introduseres etter 7 måneder.

Helsedirektoratet har dette å si;
Det er viktig at gluten introduseres gradvis mens barnet fortsatt ammes, og at det varieres mellom grøt av ulike kornslag


Lillesøster er ikke disponert for hverken cøliaki eller allergier. Hun spiser ikke mye mat enda. Nå ammer hun fremdeles litt først, og litt etterpå. Da hjelper morsmelka til med fordøyelsen. - så mammaen tenker egentlig at dette er et optimalt tidspunkt å venne den lille magen til gluten.

fredag 4. februar 2011

Hjemmelaget grøtpulver


Nå har lillesøster spist søtpotet og sviskemos i dagevis, og mamma synes det er på tide med noe nytt. Lillesøster vet ikke at det finnes noe annet, så hun er såre fornøyd med søtpotet og sviskemos - bare hun får det servert når vi andre har måltid. Det er vel ingen som liker å spise alene, det gjør ihvertfall ikke lillesøster.

torsdag 3. februar 2011

Er seks måneder magisk?

Lillesøster står klar på alle fire. Hun vil frem. Hun vil krabbe. Hun er klar til å skyte avsted i nyvunnet frihet. Foreløpig er viljen større en koordinasjonen, og det ender ofte - på nesa. Mamma hadde i utgangspunktet håpet lillesøster skulle være å finne der jeg la henne i noen måneder til, men lillesøster tar vist ikke hensyn til slike ønsker.






At spedbarn utvikler seg i ulikt tempo både når det gjelder motoriske ferdigheter og språk er vi alle veldig enige om, og synes det er det mest selvfølgelige i hele verden. Når det gjelder det å starte med fast føde er vi vist ikke fult så ... samstemte. Der skal alle spedbarn, i følge rådende retningslinjer, i samlet flokk være klar for dette når de er seks måneder. Mens jeg sitter her og observerer lillesøsters desperate forsøk på å få det til å gå fremover og ikke bakover, tror jeg at jeg synes at det er litt usannsynlig. Det er ikke alle spedbarn på rett over fem måneder som står i planken, og det er ikke alle fem måneder gamle spedbarn som er klare for fast føde - men noen står i planken og noen er klar for mat! 


Utelukkende amming i seks måneder kan føre til at barnet ditt får økt risiko for allergier, sykelig overvekt og jernmangel, skrev VG i papirutgaven 16.01.2011, og baserte påstanden på en enkelt studie. De er flinke til det, VG. Basere seg på en studie og sette utropstegn bak. Rådene om å amme til seks måneder er jo ikke basert på en studie, men mengder av dem. Likevel, kanskje vi skal våge å tenke nytt - ikke fordi barna våre, skrekk og gru, blir utsatt for økt risiko for allergier og det som verre er, men rett og slett fordi de er forskjellige!



onsdag 2. februar 2011

Vann i koppen

Lillesøster liker ikke flaske. Flaske er en uting som er ensbetydende med at mamma, dvs puppen, beveger seg utenfor rekkevidde. Mamma og lillesøster er ikke helt enige om den holdingen til flaska. Og nå, ikke nok med at det forventes at hun skal åpne munnen for skjea - nå kommer det plutselig vann ut av den plastdingsen som blir plassert i munnen. Lillesøster er ikke helt sikker på hva hun synes om det heller. Koppen er i det minste god å tygge på, og har fine håndtak å holde i!

tirsdag 1. februar 2011

Hvorfor hjemmelaget barnemat


Jeg liker å lage mat! Jeg liker at noe jeg har skrelt, dampet og most blir møtt med entusiasme. Egentlig synes jeg det er ganske morsomt uansett hvordan maten blir møtt. En baby som legger ut på mat-eventyret har sjarmerende nok ikke lært å være høflig, og spytter i avsky om det ikke faller i smak. Det må en jo bare ta til etterretning - og heller prøve denne blandingen igjen om noen dager.

Jeg lager maten til lillesøster mest fordi jeg synes det er gøy, men det er jo mange gode grunner til å bli en "puré-chef"