torsdag 31. mars 2011

Pasta som fingermat

Foto; Michelle Meiklejohn
Lillesøster liker helt klart å få lov å utforske maten med hendene! Det er høylydt glede når hun får spise litt av det samme som vi spiser. Det er jo den måten de utforsker alt på, tar det i hendene og putter i munnen - det ville være rart om de ikke syntes det var ekstra spennende når fangsten faktisk er spiselig.

Pasta er oftest laget av durum hvete, og inneholder gluten. Ikke at lillesøster fikk i seg mengder som er verdt å nevne, men det er jo greit å vite hva de putter i munnen.

Når du koker pasta til så små er det lettere for dem om du overkoker den litt. Ikke noe "al dente" til baby, det blir litt for vanskelig. "Ihelkokt" pasta er mye lettere! Velg en pastatype som er lett for de små å plukke opp; sommerfugler, skruer eller rør egner seg godt! Fullkornspasta vil gi mer fiber, vitaminer og mineraler; og det gir en lavere stigning av blodsukkeret. Med tanke på å få inn nok jern i kosten er fullkornspasta et mye bedre valg enn vanlig pasta.


Lillesøster fikk sommerfugler, eller farfalle på fint. Det var utrolig stas, på tross av at det aller meste havnet i oppsamlingslommen i smekka.

onsdag 30. mars 2011

Eplemos

Foto; Master isolated images

Epler har vi av en eller annen grunn hoppet over til nå. Det er igrunnen rart, for epler er "hjørnesteins"frukten for oss nordmenn. Det er jo det vi tar med oss i matpakka. Og et eple om dagen skal jo holde doktoren borte - som det heter.

Epler inneholder to typer fiber. De uløselige fibrene hjelper mot forstoppelse, og de løselige fibrene har god effekt på kolesterolet. Uten at jeg mistenker at lillesøster har problemer med kolesterolet..

Fra barnet er (4)6 måneder er epler er en super frukt. De er lette å tilberede, fulle av næring og lette å fordøye - den optimale kombinasjon for de som akkurat starter på mateventyret. Du kan velge ulike typer epler for å variere litt på smaken. Lillesøster fikk Granny Smith, for å venne seg til litt syrlige smaker. Er det en helt nybegynner vil de nok foretrekke en søtere type, som Pink Lady.


Eplemos;
Noen epler
Skrelles og kuttes i biter
Dampes i fem til ti minutter avhengig av hvor myke du vil ha dem, og hvor store biter du har kuttet
Moses med stavmikser eller gaffel til ønsket konsistens
Blandes med dampevann om tynnere konsistens ønskes

Lillesøster bør jo klare litt klumper, har mamma bestemt, så vi moste med gaffel. Da blir det noen fine små biter igjen, som de små gommene kan jobbe litt med.

Eplemos holder 3 måneder i fryseren og 3 døgn i kjøleskapet.

Lillesøster fikk eplemos men et knivsodd nellik, og det var riktig spennende. Mamma tror at den syrlige smaken fra Granny Smith eplene førte til skrekkblandet fryd - ansiktsuttrykket var ... kostelig, men lillesøster ville ha mer!

tirsdag 29. mars 2011

Fisk til baby


Før var fisk noe man ventet lenge med å introdusere. Gjerne helt til 10-12 måneder. Man var veldig redd for allergi. For fisk er sånn, at dersom man er allergisk er man gjerne veldig allergisk. Derfor tenkte man før at det var best å vente litt. Nyere forskning viser derimot at det ikke lønner seg å vente med fisk. De som er disponert for allergier må gjerne vente, men for oss "udisponerte" er det bare å hoppe i havet!

Hvit fisk har mindre allergener enn rød, derfor kan det jo være en ide å starte med hvitt. Fisk er kjernesunt, særlig med tanke på naturlig forekomst av omega 3 fettsyrer. Men, vi må ikke glemme protein, vitamin B12, selen og jod. Fet fisk, som laks og makrell, er også en viktig kilde til D-vitamin.


Lillesøster har prøvd seg på torsk idag. Når du velger fisk, vær nøye med lagringen av den. Fersk fisk skal optimalt oppbevares på is i kjøleskapet kortest mulig tid før den tilberedes. Frosset fisk er litt lettere. Den holder i fryseren så lenge produsenten sier. Når du velger frosne produkter, velg ren fisk uten noen tilsetninger som salt. Tin produktet i kjøleskapet, eller i kaldt vannbad. Etter at fisken er tilberedt holder den i et døgn i kjøleskapet og to måneder i fryseren.

Babytorsk;
Et lite stykke torsk, jeg brukte ca 50g
Bakes i ovnen på 200C i 15-20min, eller til den er gjennomstekt
Moses med gaffel


Lillesøster fikk servert torsk, hirsekorn med timian, morsmelkerstatning og gulrot. Ettersom lillesøster sluker tran uten å blunke, var det ingen overraskelse at hun likte dette!

mandag 28. mars 2011

Hirsekorn til middag

, op

Hirsekorn er næringsrike og de er veldig fine å bruke som tilbehør til middag - både for voksne og barn. Hirsekorn kan brukes som alternativ til ris eller cous cous.

Hirsekorn;
1dl hise
2dl vann
1 skvett olje
krydder som passer middagen

Kokes i 15-20 minutter.


Hirsekorn kan fryses ned i inntil 3 måneder, og holder i kjøleskapet i 2 døgn. Man kan også koke dem uten krydder, øke koketiden litt, og lage grøt på dem. Da blir det hirsegrøt for viderekommende, som tåler litt mer klumper.

Lillesøster fikk hirsekorn med timian. Det ville være å ta i å si at hun jublet over middagen, men til mammas forsvar har lillesøster fått vaksine idag. Kanskje hun liker det i morgen, eller om en ukes tid??

søndag 27. mars 2011

Potetbåter for ivrige fingre

 

Potetbåter fungerer utmerket som fingermat. Lillesøster elsket dem!

Mamma vasket poteten veldig godt, og kuttet den opp med skrellet på. Neste gang ville jeg kanskje skrelt den først, for skrellet ble litt for seigt for lillesøster. Potetbåtene fikk et lite dryss olivenolje, og var i ovnen på 200 grader til de var myke som potetmos på innsiden.



Lillesøster klarte ikke spise hele, men sugde i seg potetmosen på innsiden. De ivrige fingrene jobbet så hardt så hardt for å få stablet potetbåten inn i munnen. Mamma tror det var ekstra stas for henne å få lov å spise det samme som oss, eller nesten det samme - våre båter hadde sesamfrø på, og det var veldig godt!


lørdag 26. mars 2011

Favoritt smekka


Man trenger ikke vaske mange smekker før man blir lei den jobben. De er laget for å bli sølt på, men de skal jo helst bli rene. Og babymat har en tendens til å være fargerik..

Det er da man tyr til plastsmekkene! Det finnes utrolig mange varianter, og de er jo nesten like. Men på grunn av en genial lukkemekanisme er Baby Bjørn smekkene en klar favoritt. 

Det er jo utrolig irriterende når smekka ikke passer i halsen, og du ender med en fargerik kant på genseren etter måltidet. Denne smekka har nesten "trinnløs regulering, og passer dermed perfekt til alle halser. Det være seg lillesøsters, storesøsters - eller mammas..

fredag 25. mars 2011

Nattåpen servering

Bildet er lånt fra sylvesteroxford.com

Lillesøster er syv måneder idag. Det betyr at hun har spist mat i to måneder. Eventyret startet med en liten snelle som åpnet munnen for alt som ble presentert. Mamma solte seg i glansen, og tenkte at dette var jammen lettvint!

Plutselig var det full stans, ikke en matbit fikk passere leppene. Da var det bare pupp som gjaldt. Mamma fant ingen magisk kur for å få lillesøster til å åpne munnen igjen. Men, etter en stund begynte hun i det minste å spise litt.

Det naturlige da hadde jo vært at lillesøster etterhvert ville ha litt mer mat, tenker mamma. Men, ikke denne jenta. Vi var i status quo ganske lenge. Litt etter litt fikk vi økt mengden mat igjen, men nå aner mamma en ny trend; lillesøster vil bare spise på natta.

Den trenden er ikke en ønskesituasjon for mamma. Lillesøster er rett og slett litt for travel på dagen til å kunne konsentrere seg om både pupp og skje. Det blir med et par munnfuller, både av det ene og det andre - men aldri et helt måltid. Litt irriterende er det, at hun uten den minste anstrengelse kan gå seks timer på dagen uten mat. Det kan hun nemlig ikke på natta. Når det er sagt, tar egentlig mamma dette med ro også. Det er nok en fase. Storesøster var og sånn. En kort, kort periode kan mamma tåle å være nattåpen servering for en travel lillesøster som er opptatt med å oppdage verden.

torsdag 24. mars 2011

Quinoa til lunsj - og middag



Quinoa er en gammel, gammel kornsort. Inka-indianerne kalte denne korntypen "mother grain", da den ble "holdt ansvarlig" for at man levde lenge. Smarte disse inkaene, for quinoa er veldig næringsrikt! Den inneholder mye fiber, kalsium, jern og folat - for å nevne noen. Proteinet i quinoa inneholder mye av aminosyren lysein. Det er en aminosyre vi trenger, og som mange andre kornsorter ikke har så mye av.

Som et ledd i utviklingen mot mer klumper i maten er hele quinoa korn fine å lage grøt på, eller å bruke i middagen. Lillesøster har prøvd seg på quinoa idag.

Quinoa kan serveres når barnet ditt er klar for klumper. Ofte sier man 8 måneder generelt, men mange er klar før den tid. Det er bare å følge med. Mamma mener at når man tygger vaffel med den største selvfølge, da må man også kunne tåle de myke quinoa korna. Quinoa finnes i flere ulike fargenyanser; blek gul, rød og svart. De kan alle brukes, men de blek gule lager den beste grøten. Røde og svarte quinoakorn holder seg mer separerte etter koking, og egner seg kanskje bedre når barna blir enda litt eldre.

Quinoagrøt:





1dl quionoa skylles og legges i bløt over natta
Man skyller for å bli kvitt de naturlige bitterstoffene på overflaten av kornene.

2 dl vann og bløtlagt quinoa + bløtleggingsvann kokes i ca 30 minutter på svak varme under lokk. Det kan være lurt å røre litt innimellom, så den ikke setter seg i bunnen.
Dette er lenger koketid enn det som står på de fleste pakker du får kjøpt, men da blir de mykere og mer babyvennlige!

Dette gir 3 til 4 porsjoner grøt, mer dersom du sper den ut med mye annet snadder. Grøten holder 3 døgn i kjøleskapet. Quinoagrøt går det også bra å fryse ned. Det ble utprøvd når storesøster fikk quinoa. Da kokte jeg like godt hele pakken, og frøs ned i porsjoner. Disse lever godt i fryseboksen i inntil 3 måneder. 



Lillesøster fikk servert middag av quinoagrøt, kjøtt, ertemos, morsmelkerstatning og en liten skje rapsolje. Den måtte spes med litt vann for å bli akseptert, men det gikk ned. Noe forundring over de rare klumpene var tydelig synlig i ansiktet, men det var bare underholdning for oss andre. 

onsdag 23. mars 2011

Om og om og om igjen



Lillesøster er ganske bestemt. En bestemt liten frøken! Når hun ikke liker, er det ingen tvil for tilstedeværende at hun ikke roper hurra for serveringen. Det kan jo til tider bli litt demotiverende for en mamma som prøver så godt hun kan. Det beste er vel kanskje bare å le av det!

Små utforskende barnemunner kan være ganske selektive. Dessuten er de ganske nye i dette spise-"gamet". Det sies faktisk at barn kan trenge opp mot ti smaksprøver av samme matvare før de venner seg tilstrekkelig til smaken og liker den.

Da er det bare å brette opp armene, og lage mer mat - som trolig blir forkastet... en fem, seks ganger til. Men, forhåpentligvis ender det opp med at lillesøster liker mye forskjellig. Det er mye bedre å prøve nå før de utvikler naturlig skepsis mot alt som serveres. Ti ganger forkastet brokkoli nå, er bedre enn aldri brokkoli før hun er voksen. Nå får hun også masse næring fra morsmelk, så mamma tenker at denne tilvenningsfasen er utmerket for litt smaksutforskning!

tirsdag 22. mars 2011

En frokostbanan

Bildet er lånt fra babynutrition.com
I dag virket det som om lillesøster var litt småsulten til frokost. Mamma tenkte at enhver anledning som byr seg må utnyttes, selv om mamma har et avslappet forhold til å få inn dette tredje måltidet. Storesøster var ikke konsekvent frokostspiser før hun var ti måneder.

Siden lillesøster viste seg svært kapabel til å tygge her om dagen, fikk hun prøve seg på en banan. Mamma holdt den, og lillesøster bet av og tygget med gommene + de to små tennene. Det gikk strålende. Etterhvert ble hun litt ivrig, og bitene litt vel store for mammas komfort. Da byttet vi til små biter fra en skje.

Banan har veldig god konsistens for å øve på klumper i maten. Den er myk og lett og mose mellom gommene. Og det er den helt naturlig - ingen tilberedelse kreves, bare å åpne skrellet og ta skjea fatt. Det er lettvint mat det!

mandag 21. mars 2011

Take-away fra Ella's kjøkken


Dette har vært en veldig innholdsrik dag! Lillesøster og mamma befant seg plutselig ute på tur, uten at det var det minste planlagt. Impulsivitet hører til sjeldenhetene!

Før vi viste ordet av det var det lunsjtid, og mamma hadde ingenting å by lillesøster. Mamma hadde ingenting å by seg selv heller, men det ordner seg jo lett. Lillesøster hadde hverken smekka si, eller mateskjea. Da måtte det bli take-away fra Ella's.

Ellas kjøkken er fantastisk! De bruker kun ingredienser med næringsverdi. Innholdslisten på fersken og bananmosen lyder; banan, fersken, konsentrert sitronsaft. Mamma liker korte innholdslister i babymat.

Dessuten er pakningene helt supre. Man skal egentlig sprute ut i en skje, men det er ingenting i veien for å la de små suge maten i seg. Det er jo det de har gjort hittil i livet. Lillesøster slurpet i seg en halv pose fersken og bananmos i et par magadrag - resten forsvant i mamma...

søndag 20. mars 2011

Lillesøster kan tygge

Foto; yaybiscuits123 (flickr.com)

Vaffler slår aldri feil her i heimen. Idag, som mange andre dager, var de hjerteforma godsakene å finne på bordet. Vaffler av byggmel og vaniljekesam anbefales på det varmeste!

Lillesøster satt forholdsvis rolig på mammas fang og betraktet matbordet. I en akrobatisk blekksprutmanøver fanget lillesøster plutselig mammas vaffel. Det var et nøye planlagt bakholdsangrep - tror mamma, som ble lettere overrasket da lillesøster jafset i seg en god bit vaffel.

De to små tannstubbene viser seg å være ganske effektive. Og når lillesøster først hadde fått smaken på vaffel, da var det ingen vei tilbake. Egg, melk og sukker gikk ned på høykant. Mamma krysser fingrene for at lillesøster tåler egg, tenker at litt melk unntaksvis ikke skader - og sukkeret prøver den idealistiske delen av hjernen å fortrenge.

Det mest fascinerende med hele seansen, hun fikk faktisk i seg et helt hjerte, var hvor flink hun plutselig var til å tygge. Det beviser bare en ting, det er på tide med mer klumper i maten!

lørdag 19. mars 2011

bare blåbær

Foto; Arvind Balaraman
Blåbær er burde egentlig ikke være forbundet med ordet bare, det er ingenting bare over dem. Uttrykket "bare blåbær" skulle jo tilsi at det var noe ynkelig over disse bærene. Det er det overhode ikke. Blåbær blir ofte referert til som en "super food" på grunn av den høye næringsverdien. Blåbær har mye C og A vitamin, antioksidanter, fiber - og jern!

Blåbærmos;
En kopp (eller mer) frosne blåbær varmes opp på svak varme til de er tinte og saften begynner å lekke ut av bærene.
Dersom du har ferske blåbær kan du mose bærene direkte. Er barnet ditt under 8 måneder kan det likevel være lurt å varme bærene litt, for å hjelpe fordøyelsen til de små.
Bruk så en slikkepott eller lignende til å klemme de fleste bærene flate, slik at mosen blir babyvennlig.
Du kan også bruke stavmikser.
Fiks ferdig - gjort på ... kanskje to minutter

Blåbærmos holder i fryseren i 3 måneder, og i kjøleskapet i 3 døgn. Det høye innholdet av antioksidanter gjør at mosen trolig holder lenger i kjøleskapet, men det er alltid lurt å være på den sikre siden. Etter tre døgn kan kanskje du spise den?



Blåbær er motstykket til sviske, og er supre å ha i fryseren dersom de små får diaré. Det er kanskje også lurt å ha i bakhodet om du har en liten som lett blir hard i magen. Lillesøsters bleier ser ofte ut som en sau har laget dem, så mamma gav en god porsjon sviskemos til lunsj.



Blåbærene ble servert med avokado. Denne blandingen var en av storesøsters favoritter, og mamma aner en tendens til at de har ganske lik smak de to små snuppene. Erfaringen er og, at avokado hjelper til med fordøyelsen av blåbær - og hindrer at det stopper opp.

fredag 18. mars 2011

Gulrotfingre

Lillesøsters matinntak er fortsatt høyst variabelt. Det er bare litt frustrerende å ha laget god middag til henne, bare for at den forkastes. Det er også ganske slitsomt for nervene å springe til fryseren for å tine mer mens hun hyler...

Vi hadde gulrøtter til middag i dag, og i et intervall mellom første og andre påfyll fikk lillesøster smake. Pappa hadde kuttet gulrøttene i babyvennlige biter, og dampet dem myke og gode.

Gulrøtter er jo litt skumle når de er rå, da er det svært lett at små barn setter biter i halsen. Men, damper  du dem ordentlig myke, er gulrøtter super fingermat. Kutt dem opp til små gulrotfingre og damp til de kan moses mellom tunga og ganen.

Lillesøster setter helt tydelig pris på å få lov til å styre maten selv. Det var nok minimale mengder som gikk inn, men spennende var det. Fingermat er fint for utvikling av finmotorikk. Det er også spennende for de små å få være litt mer aktive i spisingen.

torsdag 17. mars 2011

Kald mat


Det har vært en av de dagene der en alltid befinner seg et skritt bak. Da vi kom til middagstid var lillesøster supersulten - mamma hadde glemt å gi henne lunsj..

La oss se positivt på det, tenkte mamma. Lunsjen stod jo ferdig tint i kjøleskapet. Den ble til middag! Lillesøster satt i stolen sin og sa høylydt fra om at maten var på overtid, så mamma hoppet over hele oppvarmingen. Og det viste seg at kald mat var riktig så godt.

Mamma vet ikke om hun var så sulten at hun hadde spist hva som helst, men mye spiste hun. 

Det kan jo være greit at hun liker kald mat, tenker mamma. Når vi er ute på tur er det jo kjekt å slippe å lete etter nærmeste mikro!

onsdag 16. mars 2011

En anbefaling!

Foto; helsedirektoratet.no


Ta en titt på heftet du har fått av helsesøster om barn og mat - eller heftet du burde fått.. Mamma fikk det aldri, bare en formaning om å bruke grøt med jern.

Dersom du heller ikke fikk et hefte om start av fast føde kan du lese det her;

Dette er helsedirektoratets hefte, og det bugner over av gode hint og råd. Og ikke minst - helsedirektoratet slår faktisk et slag for hjemmelaget!!

tirsdag 15. mars 2011

Gresskaret og lillesøster "aldri-mett"

Foto; FreeDigitalPhotos.net
Mamma krysser fingrene for at vi har nådd et vendepunkt. Lillesøster har spist både lunsj og middag idag! Hun har ikke bare smakt på det, hun har jafset i seg så store mengder at mamma til slutt ble noe bekymret for om magen kunne tåle mengden. 

Idag har mamma laget gresskarmos. Det var en av storesøsters absolutte favoritter. Gresskar er jo ikke bare enkelt å få tak i her i Norge. Har du en hyggelig butikk kan du jo alltid spør om de gidder å ta det inn. Det kan være verdt et forsøk! Jeg har kjøpt gresskar i Sverige.. Men etter denne suksessen skal jeg høre på Rema1000 om de vil ta inn gresskar. Lillesøster elsket gresskar!

Gresskar er i slekt med agurk, og regnes faktisk som en frukt - men for meg er det en grønnsak. Gresskaret er veldig næringsrikt. Du finner store mengder A vitamin, i tillegg til betakaroten (som blir til A vitamin i kroppen). Gresskar regnes også som en god kilde til protein og jern, og har dessuten høyt fiber innhold. 



Gresskarmos;
Det finnes ulike typer gresskar. Jeg har brukt butternut, men du får omtrent samme resultat uavhengig av type gresskar. Ta det du kan få tak i!
Kutt gresskaret i to. Bruk en skje til å ta ut frøene før du legger dem med kuttsiden ned i en langpanne.
Hell på vann til det dekker bunnen av formen.
Bak i ovnen på 200C i omtrent 1 time (lenger om du har et veldig stort gresskar)



Når gresskaret er helt mykt er det ferdig. 
Bruk en skje til å grave kjøttet ut av skallet.
Stavmiks til ønsket konsistens. Du kan i utgangspunktet bare bruke gaffel, gresskar blir lett silkemykt og glatt. Men, på grunn av lillesøsters uheldige omgang med klumper igår stavmikset mamma det heeelt glatt. 



Gresskarmos holder i fryseren i maks 3 måneder, og i kjøleskapet maks 48 timer.



Lillesøster skulle bare få en smak da mosen var ferdig. Vi har jo lagt lunsj på hylla. Men det er vist forskjell på lunsj og lunsj - dette var saker! Lillesøster har spist mer idag enn hele resten av uka tilsammen. Måtte det bare resultere i litt mer søvn..

mandag 14. mars 2011

En dramatisk middag!



Mamma ble litt for entusiastisk idag.

Dagens middag for storesøster, pappa og mamma var kylling og polenta med spinat. Mamma tenkte at det hadde vært hyggelig om lillesøster også kunne spise litt polenta - "Spinatpolenta med morsmelk og ytrefilet av svin" kunne dagens post hete. Men, på tross av at dette var veldig lovende endte det i fiasko!! Så mamma får vende tilbake til spinatpolenta med morsmelk når lillesøster blir litt eldre.

Det viser seg nemlig at lillesøster ikke er klar for litt struktur i maten helt enda. Polenta er jo litt kornete, og mamma tenkte at det måtte gå helt bra. Så feil kan man ta. Første skje ble mottatt med entusiasme, men total rådvillhet. "Hva skal jeg gjøre med dette liksom?", tenkte lillesøster. Et tappert forsøk på å håndtere denne knudrete maten førte til første nesten ulykke. Lillesøster satt klumpen i halsen. Heldigvis kom den rett i retur! Den og forrige amming..

Mamma gir seg ikke så lett. Den er nok bare litt for tykk, tenkte mamma. Blande den med vann og prøve igjen! Mamma skulle gitt seg, for nå satt det seg virkelig i halsen og mamma måtte hale lillsøster opp og dunke henne i mellomgulvet - og vips der kom biten opp og jammen litt mer morsmelk.

Da var det nok, syntes pappa. Ikke mer polenta til lillesøster. Mamma tinte litt av vår gode venn avockadoen, og nå ammes det over en lav sko for å dekke inn det tapte.

Polenta oppskrift sparer vi til lillesøster blir litt eldre!!

søndag 13. mars 2011

Ytrefilet av svin - babymetoden



Lillesøster er en carnivore. Det er helt klart at det er slutt på vegetarperioden! Idag gikk gulrøtter og kjøtt ned på høykant.

Etter seks måneder er de naturlige jernlagrene i kroppen til de små tilnærmet tomme, og de trenger påfyll - det er her kjøttet kommer inn. Anbefalingene nå er at våre små får kjøtt tidlig. Jernet i kjøtt tas lettere opp av kroppen enn jern i korn, grønnsaker og frukt.

Akkurat hvilken type kjøtt du starter med er valgfritt. Lillesøster starter med svin, da det var det som stod på vår meny. Når mange velger kylling er dette kun fordi man tenker at smaken av kylling er mildere og lettere blir akseptert. Lillesøster aksepterte kjøtt umiddelbart, på tross av at det ikke var kylling.

Tidlig i kjøtt-karrieren liker mamma å fryse kjøttet separat i egne porsjoner, og ikke lage ferdige middager. Det blir flere variasjonsmuligheter på den måten.

Ytrefilet av svin
evt et annet kutt du måtte ha tilgjengelig, tilberedelsen er den samme.



Et stykke kjøtt bakes i ovnen på 125C
Hvor lenge det skal være i ovnen varierer med tykkelsen på kjøttet, men det skal bli helt gjennomstekt. Jeg anbefaler å bruke et steketermometer om du er usikker, kjernetemperaturen skal da nå 75C eller litt mer.

Når kjøttet er gjennomstekt avkjøles det helt, før du kutter det i små terninger. Ved å la det bli helt kaldt blir det lettere å få en fin konsistens på det.

Kjør kjøttet i stavmikseren til det blir som et pulver.

Herfra har du to valgmuligheter;
1. Fordele pulveret i porsjonsbokser og fryse ned
2. Spe ut med vann og kjøre i stavmikseren til du får en pure

Mamma velger alternativ en, og synes at de små kulene er fine å fordele i ulike grønnsaksmoser. Alternativ to kan være greit dersom du vet at maten må bli helt glatt for at den skal aksepteres.

Jeg fryser alt ned, minus dagens porsjon selvsagt. Kjøttet oppbevares i fryseren i inntil en måned. Etter at det er tint varmes det opp kun en gang, og holder i kjøleskapet i et døgn.

Lillesøsters middag bestod av gulrotmos, olje og kjøtt - med et lite dryss rosmarin.

lørdag 12. mars 2011

På stedet hvil

Lillesøster spiser, men ikke nok til å imponere mamma. Hun nøyer seg med ett måltid til dagen. Et lite måltid. Mamma har prøvd å tilby mat både til frokost og lunsj, med samme resultat - lillesøster kniper munnen sammen og starter en frenetisk "jeg-vil-ha-pupp" gråt. 

Mamma løfter lillesøster opp og hun borer det meget rene babyansiktet sitt inn i puppeland og hyler høyt. Etter litt amming, for å roe gemyttene, prøver vi igjen. Da sitter lillesøster og smiler - med lukket munn. Så frokost og lunsj er ute. Vi bare legger det på hylla en periode. 

Middag derimot, det vil hun ha. Da er hun sulten, litt sulten. Likevel, etter noen skjeer begynner denne hviningen igjen. Ingenting annet å gjøre enn å la henne gni av all middagsmaten på genseren min, og amme henne. Litt midt i middagen amming. 

Mamma tror at lillesøster er redd puppen skal forsvinne. Hun har akkurat begynt å bli litt redd fremmede, og er veldig mammadalt om dagen. Mens lillesøster er inne i denne fasen tar vi det med ro. Vi ammer og mater med skje litt om hverandre. Og mamma tenker at det ordner seg nok. Friske barn dør ikke foran matfatet!

fredag 11. mars 2011

Salt i barnemat

Foto; Carlos Porto


Selv om lillesøster får mat krydret med urter, holder vi oss unna salt.

Smaken på det søte er vi født med. Det er gunstig, vi ønsker jo at de små skal ha lyst på morsmelk - som jo er ganske så søt. Om det er veldig gunstig for meg akkurat nå, at jeg er født med lyst på søtt, det kan jo diskuteres..

Smaken for salt mat er innlært. Smaksløkene venner seg til et visst nivå av salt i maten, også må vi ha den mengden der for at maten skal smake. Dersom vi tok bort saltet, ville vi synes at maten smakte ... ingenting. Og akkurat som man lærer seg til å bruke salt, kan det avlæres. Mamma og pappa gikk gjennom en avvenning da storesøster begynte å spise middag sammen med oss. Det er lurt å ikke bare kutte det helt ut, men trappe gradvis ned. Men, det er en annen historie.

Spedbarn trenger kun minimale mengder salt, og får akkurat passe mengde fra morsmelk/erstatning. Derfor er det helt unødvendig å tilsette det til babymat. Dessuten har ikke spedbarn lært at man skal ha salt i maten. Vi har lett for å tenke at de har samme smaksløker som oss, men den middagen du synes er kjedelig og mangler salt kan være en smaksbombe for de rene babyganene.

Spedbarn har også begrenset evne til å skille ut overflødig salt fra kroppen. Organene er enda i utvikling og tåler mindre enn hos oss voksne. Salt er derfor helt unødvendig og rett og slett helsefarlig for de små kroppene. Lillesøster får holde seg til urter av ulike slag!

torsdag 10. mars 2011

Hjemmelaget grøt av sammalt hvete og bygg



Mamma synes at lillesøster godt kan spise litt mer igjen. Foreløpig er det bare søtpotet med timian som går ned. Mamma prøvde ut ny grøtoppskrift.


Bygg- og hvetegrøt
0,5dl sammalt hvetemel
0,5dl byggmel
Dette bløtlegges i 2dl vann over natten



1dl vann kokes opp
Rør godt i melet som er bløtlagt, og hell mel og vannblandingen i det kokende vannet under omrøring.
Kok opp, og la det småkoke i 5 minutter. Rør ofte for å unngå klumper
Resultatet skal være en tykk grøt


Dette holder til tre-fire porsjoner når den er ferdig tilberedt med morsmelk/erstatning og frukt/grønnsakmos.

Både bygg og hvete inneholder gluten. Mamma tror det er viktig å introdusere hveten nå, det kan du lese mer om her "Gluten i grøten".

Lillesøster fikk servert denne grøten med sviskemos, mormelkerstatning, rapsolje og litt ekstra vann, avbildet øverst. Mamma syntes det så riktig godt ut, men lillesøster ville ikke ha lunsj. Da blir bollen med mat satt i kjøleskapet og tatt frem ved middagstid - kanskje hun da er klar for å spise litt.

onsdag 9. mars 2011

Forandring fryder - ikke alltid

Foto; blog.davidhthomas.net
Lillesøster liker søtpotet, det er en stor favoritt! Mamma serverte søtpotet med timian idag og, da det var en stor suksess igår. Søtpotet og timian var en stor suksess idag og, men da mamma midt i måltidet avgjorde at det var på tide med litt forandring slo lillesøster seg vrang.

Hun hadde akkurat fått smaken på mat igjen, og søtpotet var jo godt - og da midt i måltidet kommer det noe annet. En helt annen smak, en helt annen konsistens - ikke suksess..

Selv om variasjon er viktig må kanskje vi ivrige matere huske at de små kun har spist morsmelk/erstatning til helt nylig. Bare to nye smaker på like mange dager er jo egentlig en smaksrevolusjon av proporsjoner. Lillesøster ville nok foretrukket søtpotet og timian i noen dager nå. Mamma tar det til betraktning; litt krydder må til men man skal ikke forandre for fort. Og ihvertfall ikke midt i måltidet..

tirsdag 8. mars 2011

Krydder i hverdagen

Foto; Michelle Meiklejohn
Lillesøster spiser igjen - hurra! Mamma aner ikke om det var krydderet som gjorde det, men litt krydder i hverdagen kan jo glede både små og store.

Det er ingen grunn til at moset babymat skal smake vann. Urter som basilikum, oregano, timian og persille gir nedelig god smak. 

Lillesøster fikk servert søtpotet med litt timian med stor suksess!

mandag 7. mars 2011

Jernharde krav

Lillesøster var nylig på seks måneders kontroll. Helsesøster hang seg veldig opp i at lillesøster ikke får grøt fra ferdigpulver. Hun kan umulig få nok jern, sa helsesøster. Jernmangel snart, sa helsesøster. Mamma tenkte at det tror hun ingenting på. Det må være mulig å opprettholde jernlagrene til våre små med hjemmelaget mat!


Siden mamma liker å vite helt sikkert måtte saken undersøkes litt.

Dersom du lager en porsjon grøt fra grøtpulver med vann inneholder den ca 3mg jern.
En porsjon hirsegrøt laget av hirseflak vil gi omtrent 2mg jern
Ferdig grøtpulver er oftest basert på melk, og tilsatt skummet melkepulver. Hjemmelaget grøt tilsetter du gjerne morsmelk/morsmelkerstatning, og da legger du til 0,3mg jern ekstra

Mamma ser at dette regnskapet går i favør av kjøpt grøtpulver, men mener fortsatt at en med litt omtanke kan få inn godt med jern i kostholdet. For eksempel;
1 ss Aprikosmos gir omtrent 0,7mg jern
1 ss Ertemos gir omtrent 0,3mg jern

Mamma konkluderer med at lillesøster ikke lider noen nød. Ved å velge jernrike frukt, grønnsaker og kornsorter gjør en det beste ut av naturlige råvarer. Mamma tenker også at lillesøster snart skal få en liten babybiff. Da blir det saker. Rødt kjøtt er jo en super kilde til jern.

søndag 6. mars 2011

Squirt


Foto; booninc.com
Lillesøster streiker enda. Null mat. Da får ikke mamma testet den nye skjea vi har kjøpt. Mamma er veldig fornøyd med den nye skjea, til og med før den er utprøvd. Den er jo definisjonen på funksjonell!

Skjea heter squirt, som er meget beskrivende. Du fyller maten i skaftet og bare skviser den ut i skjea. Utrolig praktisk! Lett å ta med på tur, og minimalt med søl. Skjea tåler oppvaskmaskinen, og er uten BPA. Lillesøster må snart spise igjen, for mamma gleder seg!

Skjea kan du kjøpe hos Lille prinsen eller Siljes barn og utstyr i Fredrikstad.

lørdag 5. mars 2011

Full stans


Det er full stans. Lillesøster har tatt seg en pause. Mamma kan tilby hva hun vil, lillesøster vil ikke ha. Leppene snurpes sammen til en liten rosin og det er umulig å få inn hverken det ene eller det andre.

Mamma viste det måtte komme. Det hender vist de fleste. Lillesøster har akkurat fått en tann, og mamma tror at nummer to også er klekkeferdig. Det kan være forklaringen, men det er mulig lillesøster bare har bestemt seg for å ta en pause og. Bare for å vise hvem som er sjefen!

Her er noen måter som kan virke for å lokke små bestemte barn til å åpne munnen igjen:
- amme før måltidet slik at babyen ikke føler at livet ved puppen er truet
- la dem leke med maten. Barn styres av nysgjerrighet mer enn sult i starten.
- ta en pause og begynn med blanke ark om noen dager
- gi fingermat

Det viktigste er kanskje å bare være tålmodig? Mamma tar ellers imot tips med takk!

fredag 4. mars 2011

Paprika godis

Foto; domdean

Rød paprika er en super kilde E- og C- vitamin. Den har også vitamin B6 og masse antioksidanter. Paprika er rett og slett sunt, og mamma ønsker at lillesøster skal like den like godt som storesøster.

Idag har lillesøster suttet og gnagd på en paprikabit. Det var godt! Men, hun er jo glad i alt hun får lov å holde og putte i munnen.

Det er ofte mye rester etter sprøytestoffer på paprika, så vask den godt eller velg organisk! Mamma gjorde et tappert forsøk på å skrelle den, men det gikk dårlig.

torsdag 3. mars 2011

Hjemmelaget hirsegrøt


Hirse er veldig næringsrikt, og lett å lage grøt av!

Hirse er rik på B vitaminer, magnesium og jern - og regnes til og med som en god kilde til proteiner. Ikke verst! Hirseflak får du tak i på helsekosten, og de gjør seg egentlig ganske godt i maten din og. Mamma bruker hirseflak for å "piffe" opp havregrynsgrøten og i brøddeiger. 

Bløtlagte hirsegryn


Hirsegrøt;
Dekk 1dl hirseflak med kaldt vann, og la det stå over natten for å gjøre jernet lettere tilgjengelig
Hell hirseflak, oppbløtingsvann og 1dl vann i en kjele og kok forsiktig opp mens du rører
Tilsett evt. mer vann om du ønsker en mer flytende grøt. Mamma vil at den skal være tykk, slik at hun kan gjøre den tynnere med næringrike ting som fruktmoser, oljer og morsmelk/erstatning.

Dette blir omtrent 4 porsjoner grøt i lillesøster målestokk.

Ferdig avkjølt hirsegrøt
Serverer du grøten med frukt eller grønnsaker med C vitaminer bedrer du jernopptaket ytterligere. Du kan for eksempel bruke gulrotbrokkoli eller aprikos.

Mamma har dessuten laget ny ladning sviskemos idag, og husket å ta bilder. Derfor er sviskemos posten oppdatert med bilder av dagens resultat. Storesøster gjorde et godt innhugg, så dette må vi nok snart lage igjen. Godt storesøster skal i barnehagen i morgen - de får ta seg av resultatet av sviskemos-fråtsingen der!


onsdag 2. mars 2011

Mango madness


Nå er mangoer billige i butikken! Mamma og storesøster er veldig glade i mango, og nå skal lillesøster også få smake.

Mango er en tropisk frukt, og som andre tropiske frukter (eks appelsin, ananas) kan barn få en allergisk reaksjon i huden når de spiser dem. Reaksjonen er ikke farlig, og om de små ikke viser ubehag så er det ingen grunn til at de ikke skal få smake. 

Lillesøster får først en liten bit i baby safe feederen idag, for å se hvordan hun reagerer på denne eksotiske frukten. Den initielle reaksjonen er pur glede, men hun vil helst holde biten og ikke baby safe feederen. 

Mango er en vitaminbombe. Du finner gode mengder A vitamin, B vitamin og C vitamin i den, men også noe jern, kalium og karotenoider. Så dersom første smak av mango går bra, blir det mer mango på lillesøster!

Mangoen trenger du i utgangspunktet ikke dampe, men dersom du velger å gi mango som en av de første matvarene kan det være greit å dampe den litt - for å hjelpe til med fordøyelsen.

Foto; iform.no
En super måte å kutte mango på er vist på bildet over. Kutt "kinnene" av, lag et rutenett og vreng den slik at rutene skyves fra hverandre.