tirsdag 31. mai 2011

Sultestreik nr?

Foto; babyblues.com

Etter en lang periode med mat-entusiasme og fremgang på både spiseferdigheter og vekt, er det nå full stans igjen. Mamma har mistet tellingen, men det har totalt blitt noen sultestreiker i løpet av de fire månedene lillesøster har spist fast føde. Denne gangen kjenner mamma at tålmodigheten er litt frynsete, for null matinntak på dagen er ensbetydende med mer flytende føde på natta. Lillesøster er en ni måneder gammel plutt, som tror hun skal fullammes..

Mamma bestemte forrige uke at fra nå av skulle det jobbes med nattesøvnen. Vi er langt fra Ferber (gråt deg i søvn mannen) entusiaster, så det skulle være en langsom prosess - gradvis forskyve ammingene lenger og lenger ut på natta, til de var helt borte. Og det gikk så bra, så bra! Mamma skimtet muligheten for å sove en hel natt i strekk i umiddelbar fremtid.

Plutselig bestemte lillesøster seg for å starte ny sultestreik. Null, og da mener jeg null, fast føde i to dager er uforenelig med avvenning av nattmat! Så da er det bare å trekke pusten dypt inn, og innstille seg på en periode med mye nattmat og ikke nattesøvn.

Til lillesøsters forsvar spretter det tenner ut på alle kanter, men likevel - mamma vil sove!

PS! La oss holde det mellom oss at vi ammer på natta enda, det er jo ikke "ønskelig" har jeg forstått på helsestasjonen..

mandag 30. mai 2011

Shopping tips


Mamma er bitt av iHerb basillen! 

iHerb er en fantastisk helsekostbutikk på nett. Du finner alt du drømmer om, og jeg er så engasjert at jeg blogger om det før jeg faktisk har fått varene... Det er ufattelig dyrt med helsekostprodukter i Norge. Mamma skulle ønske at hun tilhørte det laget av befolkningen som aldri måtte se på prislappen, men det gjør hun ikke - så mitt budsjett på helsekostshopping holder ikke lenge dersom jeg stikker ned i gata for å handle. 

Nå er derimot en ny epoke startet. På iHerb får du ALT hjertet kan begjære av helsekost! Jeg skrev et innlegg om jernrike kornslag til grøtlaging. Der nevner jeg amaranth, teff og kamut som gode grøt alternativer, men disse er litt vanskeligere å få tak i. Finner du en nettbutikk i Norge som selger dem, må du fort ut med 70-80kr for under en kilo. Da kommer postens "hyggelige" satser i tillegg..

Kjøper du varer for under 200kr er det toll og momsfritt, og iHerb sender det for bare $4 opp til 1,3kg. Jeg venter intet mindre enn fem pakker i løpet av de neste ukene.

Har du aldri bestilt fra iHerb, kan du få $5 i rabatt ved første bestilling. Bruk denne koden; YAG914.

Jeg nevner gode kjøp i fleng;
Hirsekorn (hulled millet)  -   $3,90 for ca 800g  
Hirsemel (millet flour)      -   $2,50 for 650g
Jeg kjøper hirseflak for 35kr for 400g på helsekosten "nær meg".

Amaranthmel                    -  $7,60 for ca 650g
Kamutmel for grøt            -  $3,60 for ca 650g

De har også Ella's Kitchen i ganske mange spennende varianter! Du finner også mange fine kjeks og annen barnemat.

Nå er det iHerb stop for meg! Fem pakker får holde nå, eller - jeg trenger kokosnøttolje og den koster nesten 1/4 av prisen i Norge på iHerb.. Kanskje bare en bestilling til... Internetshopping er farlig!




søndag 29. mai 2011

Tagliatelle med kalkun og gulrotsaus


Søndagsmiddag med kalkun ble en ny favoritt!

Kalkunen kan tilberedes på samme måte som kylling. Da lillesøster har blitt ganske flink til å tygge, har mamma sluttet å blende kjøttet. Nå skjærer vi det bare opp i små små biter. Vi gnidde kalkunbrystet inn med rosmarin og hvitløk før det ble bakt i ovnen. Den kombinasjonen falt i smak hos liten, og stor.

Vi andre hadde belugalinser som tilbehør, men lillesøster har en tendens til å bli litt vel luftig i magen av bønner og linser derfor ble det tagliatelle til henne. Rester fra middagen igår... Sausen er lett å lage om man har noen grønnsaksisbiter i fryseren. Gulrotsausen her består av 3 små gulrotisbiter, 1 ts rapsolje og rosmarin.

Mamma synes det er morsomt å se at både tekstur og smak er fascinerende for lillesøster. Dersom maten her helt most nå kan hun fort synes at det er litt kjedelig. Nå liker hun å bli "utfordret" med litt klumper og litt tyggemotstand. Ni måneder er lillesøster nå, og det er deilig at vi bare kan skjære opp det kjøttet og tilbehøret vi har til middag. Da trenger vi bare litt frukt- og grønnsaksmos i fryseren, som vi kan supplere med.

lørdag 28. mai 2011

Rosiner for finmotorikken

Foto; matportalen.no
Lørdag er lørdagsgodt. Eller, det synes ihvertfall vi som har levd noen år. Det er gøy å gi noe godt til de små og, og rosiner er jo ikke det verste valget da.


Rosiner er nydelig fingermat. Søtt og godt, og en størrelse som gir utfordring for pinsettgrepet. Lillesøster har, med dyp konsentrasjon, fortært en liten klype rosiner idag. 


Rosiner er stortsett bare sukker, fruktsukker. Men, spiser du mye får du faktisk i deg litt jern og. Nå er det sånn at barn under tre skal være forsiktige med for mye rosiner. For mye rosiner fører til for høyt inntak av en muggsoppgift, som har uheldige virkninger på helsen på lang sikt. Du kan lese mer om dette i en artikkel av matportalen her


For mye rosiner, er ganske mye. Da folkehelseinstituttet vurderte inntak av rosiner høsten 2010, kom de til at et ukentlig inntak av 6 bokser på 45 gram ville gi for mye muggsoppgift (OTA, Okratoksin A). Dette gjelder for barn under tre år.  


Dermed er lillesøsters fråtsing av omtrent 15 rosiner helt harmløst. Og skal en dømme av ansiktsuttrykket - veldig godt!

fredag 27. mai 2011

Havrekjeks med eple og kanel


Lillesøster elsker  gnage på ... alt! Nå er hun i ferd med å bli en liten vampyr med bare hjørnetenner oppe. En nydelig liten gnagevampyr! For å gi henne noe godt å gnage på har mamma bakt havrekjeks. En liten justering og to av mormors sukkerfrie havrekjeks var alt som skulle til for å få lillesøster i strålende humør.

Havrekjeks
100g smør uten salt
1dl yoghurt naturell
2,5dl eplejuice
0,5ts kanel
1,5dl havregryn
1,5dl havrekli
2dl Fibra hvetemel, evt. vanlig sammalt hvete
4ss sesamfrø
1krm salt
2ts bakepulver


Eplejuicen helles i en kjele og kokes på høy varme til den er redusert til omtrent 0,5dl. Er du usikker på hvor mye som er igjen, hell over i et målebeger og sjekk. Reduserer du for lenge blir det en tykk sirup, og det skal det ikke bli her. Reduksjonen er for å konsentrere eplesmaken. Det blir som ublandet saft.


Bruk en tykk naturell yoghurt, enten fra Lindahls eller Matyoghurt fra Tine. Disse er tykke, og henger på skjea selv om den snus opp ned. Bland yoghurt, redusert eplejuice og kanel. Hell dette over havregryn og havrekli.


Bland inn yoghurten og la dette svelle noen minutter. Hell over hvetemel, sesamfrø, salt og bakepulver. Smelt smøret, og rør til du får en klisset deig.


Jeg har valgt å lage fingerkjeks av disse. Det er så lett for små barnehender å håndtere fingerkjeks. Dessuten er det superlett, minimalt med kjevling! Hell røra utover en stekeplate, enten smurt eller med bakepulver. Kjevle ut til en firkant, og skjær ut til fingerkjeks med et pizzahjul.



Stekes i ovnen på 175C i ca 25minutter, gjerne med varmluft. Det vil variere litt hvor lang tid det tar. For å unngå at de ytterste kjeksene blir litt brune i kanten før midten er ferdig, kan du bryte dem fra hverandre midtveis i steikinga og spre dem utover på nytt.



God helg!

torsdag 26. mai 2011

En banan kan...


redde verdensfreden på en vanlig torsdag!!

Når små aktive krabater bestemmer seg at det er på tide med mat, da er det NÅ som gjelder. Ikke snart, ikke vente litt - NÅ! Sulten nå!

Lillesøster ble sulten NÅ på vei hjem idag. Vi hadde hentet storesøster i barnehagen, og det var hygge og glede helt til vi nesten var hjemme. Når akutt sult oppstår er det ingenting som er så fantastisk å ha i vesken som en banan.

Bananen er hygienisk innpakket, den metter og aktiviserer.

Vips så var det fred på jord - i vår lille familie boble..

onsdag 25. mai 2011

Jernrike kornslag til grøtlaging

Foto; Graur Razvan Ionu

Mamma er litt ekstra opptatt av jern i grøten om dagen. Hun ble nettopp gjort oppmerksom på at helsedirektoratet faktisk bare anbefaler kjøpt grøtpulver. Det stiller hun seg helt uforstående til! Det finnes jo mye jern i kornslag man kan lage grøt av, bare man behandler kornet riktig. Kornet bør bløtlegges eller syrnes for å øke tilgjengeligheten av jernet.

Mamma har laget en liste med jerninnhold per 100g på de vanligste og lettest tilgjengelige kornsortene;
Havrekli 5,0mg
Hirseflak 4,8mg
Quinoa 4,6mg
Hvete, sammalt  4,1mg
Rug, sammalt 2,8mg
Havregryn 2,7mg
Byggmel 2,2mg

Jeg syntes det var ganske interessant at jerninnholdet kunne økes fra 2,7mg til 5,0mg om man velger å lage grøt på havrekli og ikke havregryn. Grøten blir tilnærmet lik, så da er det bare å bytte. Et annet tips når man lager havregrøt er å tilsette litt hvete i bløtleggingsvannet. Havre inneholder nemlig lite av det enzymet som hjelper til med å gjøre jernet mer tilgjengelig.

Foto; Dan

Alternative kornslag med mye jern (men de må en bestille på helsekostbutikker på nett - evt. om du er så heldig at du har en velassortert helsekost nær deg..)
Teff 7,6mg
Amaranth 7,6mg
Kamut 4,4mg
Sorghum 4,4mg
Bokhvete hele korn, eller knust 3,8mg

Mamma funderer på om kanskje Helsedirektoratet bygger sine anbefalinger på antagelsen om at hjemmelaget grøt betyr semulegrøt, fløyelsegrøt og maizenagrøt. For der finner man lite jern;
Hvetemel, siktet 0,0mg
Semulegryn 0,8mg
Maizena, polenta 1,1mg

Det var jo ofte disse kornslagene man laget grøt på før. Vi er mange som har vokst opp på maizenagrøt og semulegrøt, og selv om vi lever i beste velgående er det nok bedre å velge mer jernrike meltyper når man skal lage grøt til sin unge lovende!

PS Tallene er hentet fra Mattilsynets "Mat på Data" og USDA National Nutrient Database der norske tall var utilgjengelige

tirsdag 24. mai 2011

Sugerørsopplæring med honningmelon-smoothie



Mamma tror og håper at vi venter en ny tann! Lillesøster har spist som en sulten fuglunge de siste ukene. Det har resultert i at hun endelig, endelig har lagt på seg. Hele 750g på rett over tre uker! Det er jenta si det!

Men, nå er det mer eller mindre slutt - igjen! Det er bare dag 2, men mamma vil helst opprettholde matinntaket.

Siden lillesøster sier nei-takk til mat fra skje, og ikke klarer å få i seg nok fingermat er vi tilbake til sugerør mat. En smoothie kan egentlig bli et helt lite måltid;



Honningmelon-smoothie
1/2 honningmelon
1 banan
5 jordbær
1 ss olje, jeg brukte en toppet ss kokosnøttolje for å få deilig kokosnøttsmak
2 toppet ss Holle hirsegrøtpulver

Det hele kjøres i blenderen til en glatt masse, og kjøles ca 30 minutter før det serveres med sugerør. C-vitaminene i honningmelonen gjør seg godt med jernet fra hirsen. Honningmelonen inneholder 92% vann, så det skulle ikke være nødvendig å tilsette mer vann - men blir den for tykk er det jo bare å spe med vann.

Kald mat kan jo bedøve såre gommer litt, og dette var stor suksess hos lillesøster. Hun drakk over halvparten til lunsj - og det vil mamma si er en anseelig mengde smoothie for en liten kropp.

Vil ellers tipse om sugerøropplæring;
Hell smoothien i en liten plastpose, stikk sugerøret ned i smoothien og klem posen godt inntil. Trykk på posen til smoothien ligger rett ved øverste tuppen av sugerøret. Sett sugerøret til barnets lepper, og klem i vei. Når de forstår at det kommer deilige saker ut av dette røret suger de oftest det de er gode for. Kanskje må du hjelpe litt innimellom.

Mamma måtte igang med sugerørsopplæring igjen. Lillesøster hadde glemt helt hvordan man håndterte disse røra. Men nå kan hun!

mandag 23. mai 2011

Byggmel

Foto; regal.no

Mamma har nyss, til sin store forskrekkelse, oppdaget at byggmel ikke er byggmel. Til hverdags handler vi på Rema, og man kan si mye fint om Rema - men å si at utvalget er bra, det ville være å ta i. Synes mamma.

I helgen var vi på ekskursjon til en såkalt "velassortert" butikk, og kunne da altså velge mellom hele to ulike pakker byggmel. En fra Møllerens og en fra Regal. Tilsynelatende like, for de heter jo bare byggmel begge to.

Foto; mollerens.no

Møllerens oppgir at melet er laget av 50% av kornets spiselige deler, mens Regal oppgir at melet er laget av 70% av kornet.

Foto; wasa.no

Altså - den som kan velge får mer fullkorn for pengene om man velger Regal byggmel.  Og fullkorn, det er det man vil ha!

Korn består av tre deler; kli/skall, kjerne og kime. I produksjon av siktet mel tar man bort skallet og kimen. I produksjon av fullkornsmel inngår alle tre delene. Det er i forbindelse med skallet man finner mest vitaminer og mineraler, og fullkornsmel er derfor mye mer næringsrikt enn siktet mel.

Så - hurra for Regal som utnytter mer av kornet! Mamma må nok på flere ekskursjoner til velassorterte matbutikker.

søndag 22. mai 2011

Arme riddere med jordbær


Når helga kommer er det deilig med litt ekstra stas til frokost! Arme riddere med jordbær gikk ned på høykant her idag, hos alle mann. Brødskive "beriket" med egg blir et bra måltid med flott næringsinnhold.

Lillesøster fikk en egen versjon med morsmelkerstatning som erstatning for kumelk.
Du finner mer om egg her, og jordbær kan du lese om her.

Babyvennlige arme riddere
2 skiver
1 egg
2 ss vann
1/2 ss morsmelkerstatning
Olje til steking

Smør uten salt
Jordbær



Visp sammen vann og mme i en flat form, knegg eggene over og visp igjen. Legg skivene til bløt i eggeblandingen, snu dem når de har trukket litt. Stek i oljet panne på lav varm i noen minutter på hver side.

Smør på skiven, skjær den i biter og legg oppskåret jordbær på toppen.

Lillesøster var ikke veldig imponert over jordbærene, de kom rett i retur. Mamma tror de var i overkant sure for henne. Men selve ridderen, den likte hun. Det fungerte fint som fingermat. Lillesøster koste seg med maten, øvde på pinsettgrep og vi hadde matro!

lørdag 21. mai 2011

Aubergine og Moussaka



Aubergine er en deilig grønnsak, som tar til seg masse smak og har en fin konsistens for de med litt få tenner. Har du en liten som lett får magetrøbbel, kan det være greit å ta av skinnet - da blir det mindre gassproduksjon i tarmen. Aubergine er ingen næringsbombe, men den har godt med A-vitamin og folat. Dessuten har den masse fiber, og noe kalsium og K-vitamin. 

Klassiske aubergine-retter er Ratatouille og Moussaka, og her kommer oppskrift på Moussaka for de aller minste. Ovnsbakt aubergine gjør seg forresten også godt som fingermat. 

Foto; FreeDigitalPhotos.net

Moussaka
4 skiver aubergine
1 ss stekt karbonadedeig
2 ss hakka tomater
1-2 ss vann
1 ss gresk yoghurt
1/2 raspa gulrot/potet
timian og hvitløkspulver
Rapsolje

Hell forsiktig rapsolje på begge sider av auberginskivene, og legg disse i et lag i en ildfastform. Karbonadedeig stekt på lav varme og krydret med timian og hvitløkspulver, eventuelt lammekjøtt om du vil ha den mer autentisk gresk, blandes med hakka tomater og vann. Legg kjøttsausen over auberginen. 

Rasp en halv gulrot, her hadde mamma tenkt at det skulle være potet - slik som det egentlig skal være, men det hadde vi ikke. Dermed ble det gulrot, denne raspet jeg på det helt fineste. Har du potet, bytt poteten med gulrot om du vil. Bland gulrot/potet og yoghurt, og legg dette over kjøttsausen.

Inn i ovnen i 25minutter på 200C

Dette ble 3 lillesøster middager, men hun er plutselig fryktelig småspist. Tror vi venter på en tann. Eller så er hun bare ikke så veldig sulten... Uansett så syntes mamma at det så ut som om hun likte moussaka.

fredag 20. mai 2011

Gresskarsuppe med kokosmelk og kylling



Lillesøster tror ALLTID at maten på vår tallerken er bedre enn den på hennes. Når hun sikler etter vår mat, får hun oftest smake. Det viser seg at lillesøster liker litt futt i maten, så da fikk en babyvennlig versjon av en suppe vi er glade i. Vi andre hadde en god del mer chilli i vår variant, og kyllingkraft (evt. buljong) istedenfor vann.  


Suppen gikk ned på høykant til middag igår, og ble forkastet til lunsj idag.. De er festlige disse små!




Gresskarsuppe med kokosmelk og kylling
1/4 "butternut" gresskar, lite avlangt gresskar
1/4 løk
1 hvitløksbåt 
1/2 gulrot
1 ts hakket koriander, toppet
3-4 chilli-flak, kan droppes om den lille har følsom mage

2 ss kokosnøttkrem/melk 
5 dl vann
Olje




Sett ovnen på 200C
Skrell gresskaret og gulrot, del i små biter. Ha bitene i en ildfast form, og spray evt "dryss" olje over bitene. Bakes i ovnen i ca 20 minutter, til de er gylne i farge.





Mens gresskar og gulrot er i ovnen knuser du hvitløksbåten og grovhakker løken. Brun disse på lav varme i litt olje. Lar du løken steke på lav varme i minimum 10 minutter, får du en søt og god smak på løken! Tilsett vann, og gresskar og gulrot når de er ferdig. Ha i hakket koriander og kokosnøttkrem tilslutt, og bruk stavmikseren slik at du får en glatt og deilig suppe.




Jeg tilsatte kylling"mos" av 1/2 kyllingfilet, oppskriften på den finner du her. 
Mamma anbefaler varianten med mer krydder til de litt eldre!

torsdag 19. mai 2011

No Junk riskaker

Foto; se.smafolk.com

Idag har lillesøster smakt riskakene fra No Junk serien til Småfolk. Det var en stor hit!

Mamma og lillesøster hentet storesøster i barnehagen, og på vei hjem satt de to i vogna og delte riskakene søsterlig.

No Junk serien fra Småfolk inneholder hverken salt eller sukker, og er også fri for unødvendige tilsetningsstoffer. Greit å ha i stelleveska, tenker mamma. Til de gangene en virkelig skulle hatt noe å sysselsatt den lille med, eller stagget den verste sulten.

Babyvafler





Vafler er en stor hit her i huset. Pappa og storesøster lager vafler jevnlig, og lillesøster har tidligere startet sin "tygge-karriere" på nettopp vafler. I anledning denne deilige torsdagen har mamma komponert en vaffel også lillesøster kan spise med den største selvfølge. Også litt i anledning at vi ikke hadde nok melk i kjøleskapet, og storesøster var blitt lovet vafler...







Babyvafler;

2 egg

1 ss olje

2 ss gresskarkjernemel

1/4 ts bakepulver

1 knivsodd salt

1 ts sukker

2 måleskjeer morsmelkerstatning

1 dl vann

2 dl byggmel







Bland alt, her spiller rekkefølgen minimal rolle - bortsett fra melet, vent med melet helt til sist. Tilsett først 1dl mel og se hvor tykt det blir, og spe på etterhvert for å få en passe tykk røre.



Oppskriften gir ca 5 plater.







Dette ble superpopulært. Lillesøster har forkastet middagen i ettertid, og spiser vafler så det forslår. Storesøster ble og fornøyd, og det er jo ikke gitt. Vaflene ble sprø i overflaten og saftige og myke inni. Perfekt for små hender å holde i.

onsdag 18. mai 2011

Bløtlegging av mel

En nydelig stripe fra babyblues.com som mamma smiler gjenkjennende til

Mamma har etterhvert blogget om ganske mange forskjellige grøtoppskrifter - en ting som er felles for dem alle er at du skal bløtlegge melet først. Det kan virke som et unødvendig punkt, men her er forklaringen på hvorfor det er veldig viktig;

Korn inneholder noe som heter fytinsyre. Fytinsyre har den leie egenskapen at den binder seg til jern, samt andre mineraler. Babyer, og egentlig mennesker generelt, trenger mye jern, så vi ønsker å bli kvitt fytinsyre.

Når mel/korn bløtlegges aktiveres enzymet fytase, som bryter ned fytinsyre. Jo lenger bløtlegging, dess mindre fytinsyre vil det være igjen i melet. Bløtlegging resulterer dermed i et høyere opptak av jern! En kan også bruke melkesyrekultur for å redusere fytinsyren, som ved bruk av surdeig i brødbaking.

Moralen for dagen; når du lager grøt, bløtlegg melet - helst lenge!

tirsdag 17. mai 2011

Hipp, hipp hurra for Norge - pølser, brus og is

Foto; flagg.no

Med bunaden på og magen full av is sier vi hipp, hurra for Norge.

17. mai er synonymt med is i mitt hode. Det var jo helt fantastisk å få lov å spise mer enn en is på en og samme dag. Lillesøster har og fått is. Litt mer enn mamma egentlig synes er greit, men det er viktig på denne dagen.

Lillesøster har lagt sin elsk på Sandwich. Mamma prøvde å lure henne med en mini-is, mens vi andre gasset oss med Sandwich - det var ikke populært. Konklusjonen er at barn på nesten 9 måneder har sterkt utviklet rettferdighetssans, og vet godt når de går glipp av noe. Det var bare å finne frem en Sandwich til lillesøster også. Det gikk unna, 3/4 Sandwich forsvant på minutter.

mandag 16. mai 2011

Grøt av byggmel



Grøt av bygg smaker godt, synes lillesøster. Mamma har tidligere gått gjennom den møysommelige prosessen med å lage grøt av hele byggryn. Vi fant egentlig raskt ut at hele byggryn skulle få være hele, og begynte å lage byggryn av byggmel. Du mister litt av næringstoffene da ordinært byggmel bare er 50% fullkorn, men det er mye lettere å lage grøt på enn hele korn.


Bygg inneholder både løselige og uløselige fiber, antioksidanter, B vitaminer og jern. Bygg inneholder mindre jern enn for eksempel hirse, havre og sammalt hvete.


Grøt av byggmel
1dl byggmel bløtlegges i 2,5dl vann over natten, eller minimum to timer.






Hell byggmel og bløtleggingsvann i en kjele, og rør godt mens det er kaldt slik at du får bort alle klumper. Kok opp på middels varme under omrøring. Her er det viktig å røre, røre, røre - ellers blir det klumper igjen. Og det er klumper ingen synes noe særlig om, hverken store eller små. Spe på med vann etterhvert dersom grøten blir for tykk.


La grøten småkoke rundt fem minutter.






Dette blir omtrent tre porsjoner for lillesøster nå når hun nærmer seg 9 måneder. Grøten kan for eksempel serveres med olje, mme og mangomos. Mango har mye C-vitamin og jern. C-vitaminene vil også bedre opptaket av jern fra byggmelet. 

søndag 15. mai 2011

Asparges

Foto; Paul

Asparges er den perfekte fingermat, den har riktig form helt naturlig!

Asparges inneholder mye C-vitamin, B-vitaminer og fiber. Den er også en god jern kilde, og det liker vi. Kalsium og A-vitamin finner vi også i denne pinnen.

Det kan være lurt å vente med asparges til barnet er mellom 8 og 10 måneder gammelt. Dette er ikke på grunn av fare for allergi, men asparges kan, som brokkoli og blomkål, føre til luft i magen. Det skader ikke å prøve tidligere, særlig ikke dersom du har en liten med mage av stål som ikke lar seg vippe av pinnen hverken av det ene eller det andre.

Det finnes mange måter å tilberede asparges. Lillesøster liker den best når den er dampet til den er mør, men fortsatt har litt tyggemotstand - da blir den til deilig fingermat. Man kan også lage aspargesmos, fryse i isterninger - da har man næringsrik asparges klar til å mikse med for eksempel kyllingpotet og yoghurt. Da får du en deilig kremet "kylling og asparges suppe", som gjerne kan krydres med litt basilikum.

lørdag 14. mai 2011

Havrebrød



Lillesøster driver med brødskive-tilvenning. Hun er ingen brødskive-entusiast enda, og skal hun nå engang spise skive ser hun helst at den er relativt bløt. Derfor har mamma komponert et brød som er tungt, men saftig, næringsrikt og godt. Lett å tygge med gummene er det og..


Her har du fiber, jern og B-viatminer i en pakke;






Havrebrød
10dl havregryn
10dl hvetemel
4dl rugmel
4dl byggmel
2dl hirseflak

12 - 13dl vann
1 pk tørrgjær
3ss maltekstrakt
3ss rapsolje






Bland alt det tørre. Ha maltekstrakten i 1l varmt vann og bland i deigen. Jeg liker at deigen er ganske våt og seig, da blir brødet mer saftig. Denne deigen må også være ekstra våt, da havregryna suger opp mye fuktighet. Tilsett resten av vannet til du får en "passe" våt deig. Helt til slutt heller du over 3ss rapsolje og elter en stund igjen. Oljen til slutt gjør at deigen slipper bollen selv om deigen er seig.



Forheves i bollen i 45 minutter
Helles over i to brødformer
Etterheves i brødformer i 45 minutter

Stekes nederst i ovnen på 180grader i 1 time


Brødet blir saftig, men tungt - det falt i smak her hos oss.
Du kan også lage grøtpulver av dette brødet, da følger du instruksjonen her.

onsdag 11. mai 2011

Gresskarkjerner

Foto; Lavoview

Mamma har dilla på gresskarkjerner om dagen. De er jo fantastiske! Smaker litt nøtteaktig, og passer til alt - synes jeg..

Gresskarkjerner er næringsrikt. De er rike på mineraler, vitaminer og protein. Dessuten inneholder de mye umettet fett, og omega 3. Jern er det mest interessante mineralet når vi har babyer i tankene, og gresskarkjerner betegnes som en god kilde til jern.

Mamma vil jo at lillesøster skal få ta del i disse næringsrike godsakene, men det er ikke lurt å servere gresskarkjerner som de er til så små barn - de kan settes i halsen. Etter en runde med stavmikseren derimot er de meget godt egnet! Det er lurt å ikke kjøre hele pakken i stavmikseren med en gang, da fettsyrene kan harskne ved lagring.



Gresskarkjerne"mel" egner seg fint å tilsette ... alt! De gir god smak i bakverk, middagsretter, desserter og grøtmåltider. Lillesøster har fått det servert i middagen idag. Den bestod av fisk, gulrot, spinat og gresskarkjerne"mel". Det gikk ned på høykant! Mamma tenker seg at dette kan bli et fint tilskudd i frokostgrøten, samt gjøre mellommåltider og desserter av bare fruktmos enda mer energitette.

Tilslutt måtte jeg bare ta med et bilde av hånden til storesøster, som ikke kunne vente til mamma var ferdig med å ta bilde før hun ville smake :)

tirsdag 10. mai 2011

Grillsesong


Mamma har jo tidligere slått fast at lillesøster uten tvil er en carnivore. Den intense smaken skremmer ikke henne, kanskje heller det motsatte - hva nå enn det er.

Nå er endelig grillsesongen her, eller den er ihvertfall her på terrassen vår.  Og mat blir kokkelert, tilberedt og fortært ute. Idag fikk også lillesøster ta del i grillverdens gleder. Hun fikk smake litt av mammas kyllingfilet, eller egentlig spiste hun ganske mye! Kyllingfileten var godt gjennomstekt, men mør. Mamma plukket bort stekeskorpen og tok av små biter. Grillmat falt i smak. Lillesøster glefset det i seg, og før mamma rakk å finne ny bit hylte hun utålmodig og entusiastisk.

Lillesøster fryder seg forresten over å spise ute. Det er i det hele tatt mer spennende ute. Mamma har konkludert med at lillesøster trenger underholdning for å finne måltidene interessante nok til å fullføre dem. Forbipasserende syklister og hunder, samt fluer og sommerfugler, utgjør ypperlig underholdning og måltidene går endelig ned på høykant.

mandag 9. mai 2011

Fruktmos på skiva

Foto; Paul
En skive er lett å stappe i veska når en skal ut på tur. Lillesøster får ofte hjemmelaget fruktmos på skiva. Det er jo ganske mye bedre enn kjøpt syltetøy dersom en tenker på sukkerinnholdet. Enkel fruktmos er jo søtt fra naturen og full av god næring. Favoritter er eplemos og pæremos.

Idag har vi vært på tur, og mamma hadde den geniale ideen at lillesøster bare kunne få litt Ella's fruktmos på skiva. Det var ikke snakk om, for hun hadde alt lært at den røde posen skulle suges på - og ikke spises via skiven. Mamma synes egentlig at det var ganske morsomt at lillesøster hadde en så sterk mening om noe, og at hun husker den røde posen. Og ikke minst at hun synes at den røde posen er en liten premie.

Det endte med at lillesøster sugde i seg posen med fruktmos fra Ella's kitchen først, for så å spise skiva tørr.

søndag 8. mai 2011

Egg

Foto; Suat Emran
Egg er en liten næringspakke. Plommen er jo designet for at små spirer skal spise den og bli sterke nok til å overleve i verden. Næringen i plommen er godt for oss også, uten å rakke ned på hviten - den er ikke så verst den heller. Alt i alt inneholder egg nesten alle næringsstoffene vi mennesker trenger, det er ikke verst det.

Nevnt i fleng inneholder egg A, B (faktisk alle de åtte forskjellige B'ene), D, E og K-vitamin. D-vitaminen er jo en særlig god nyhet, da det ikke bugner over av D-vitamin ellers i det norske kostholdet. Egg er rikt på mineraler og sporstoffer; kalsium, sink, selen og jern. Jern er jo ekstra viktig for de små, og egget får derfor et ekstra pluss i margen her.


Proteinene i matvarer har svært forskjellig verdi for kroppen, eggets er den beste. Protein fra egg ligner mest på kroppens eget protein, derfor kalles dette "høyverdig" og er av ypperste kvalitet for menneskekroppen. Fettsyresammensetningen på egg er også svært gunstig, med en høy andel umettet fett. 
Foto; Master Isolated Images
Egg, og da særlig eggehviter, er på topplisten av mat med allergener. Dette er grunnen til at man tidligere ventet lenge med å introdusere hele egg. Tidligere anbefalte man å introdusere eggeplommen når barnet var rundt åtte måneder, og vente med hviten til etter fylte ett år. Dette endrer seg nå, i takt med resten av anbefalingene. Du kan lese mer om det her og her

Nå kan man altså servere egg når man selv synes at det passer, dersom man har et barn som ikke er disponert for allergier. Man har erfart at det å utsette introduksjonen ikke reduserer utvikling av allergi, og da er det jo ingen grunn til å vente - særlig ikke når man tenker på de fantastiske næringsegenskapene!!

Lillesøster har foreløpig fått eggerøre som fingermat. Det var full klaff første smak, og fullstendig avsky neste. Ikke alltid lett å forstå seg på de små. Mamma satser på at det blir full klaff igjen neste gang. Kanskje hardkokt egg på skiva faller i smak, eller en omelett med litt grønnsaker i. Egget er jo nesten som en naturens vitaminpille å regne.