tirsdag 28. juni 2011

Superis



Det er helt unødvendig å servere en sukkerbumbe av en saftis, når all smoothie kan fryses og bli til næringsrik is.
Denne blandingen er en favoritt her;

1dl gojibær
2dl jordbær, gjerne frosne
2 bananer
Juicen av en liten lime

Oppskriften holder til 8 ispinner omtrent, alt etter hvor mye du eller dine søte små spiser før den er frosset ned... Jeg bruker dette som grunnoppskrift, og bytter jordbærene med andre bær og lime med sitron for å bytte litt på og få litt andre smaker.

Dekk gojibærene med vann, og la dem stå i bløt omtrent en time. Kjør gojibær (med bløtleggingsvannet), jordbær og bananer i blenderen, og (smak til) hell i litt og litt av limejuicen. Frys ned i former. Det kan være lurt å la dem fryse over natten, da sitter pinnen godt nok. Vi er ikke alltid så tålmodige, og da blir det ofte litt is ... overalt!



Gojibær gjør ikke mye for smaken på isen, men næringsmessig er disse bærene unike! De inneholder mye antioksidanter, har mye A-vitamin og er en god kilde til C-vitamin. Gojibær inneholder over 20 mineraler og vitaminer, inkludert zinc, jern, fosfat, vitamin B2, vitamin E samt carotenoider og beta-karoten. Jeg kjøper disse på iHerb, dersom du ikke har gojibær kan du kutte dem ut.

Ispinner kan du kjøpe på Panduro, eller bruke de mer tradisjonelle isformene. Der er utvalget bra om dagen. Europris har noen fine til 25kr og Kitch'n har noen i silikon til rundt hundrelappen (tror jeg..). Jeg har bare brukt noen små glass denne gangen.

Nesten all smoothie smaker godt som is, er min erfaring, men banan gjør seg ekstra godt. Banan gir isen en kremet og god konsistens. Skal du ha en superlett is kan du faktisk bare skjære en banan i to og sette i en ispinne og fryse ned. Kremet og god bananis på en-to-tre!

mandag 27. juni 2011

Tenner igjen...

Lillesøster får fortenner oppe. Etter en lang periode som en liten vampyr med bare hjørnetenner oppe har nå fortennene meldt sin ankomst. Til de som sier at det ikke gjør vondt med tenner - mamma tror ikke på deg...

Lillesøster spiser ikke, hun vil ikke ha smokken og vil helst ikke amme. Til kveldsmat matet pappa henne med en sprøyte, og det falt i smak. Da unngikk maten de ømme tennene, og lillesøster sugde i seg med stor iver.

Nå ligger hun i sofaen og velter, og skal sove mellom mamma og pappa i natt. At det ikke gjør vondt å få tenner liksom...

søndag 26. juni 2011

10 måneder og ny måltids"plan"



Mamma merker at det er sommer. Lysten til de store krumspringene på kjøkken avtar i takt med temperaturen ute. Nå har vi hatt noen fantastiske sommerdager, og da har det vært deilig å bare tømme fryseren. Men, nå må vi snart ha en regnværsdag - slik at vi får fylt opp fryseren igjen!

Lillesøster er nå ti måneder. Mamma vet ikke helt om hun stoler på kalenderen, for den lille babyen som kom igår kan da umulig alt være ti måneder.. Når storesøster var ti måneder tenkte jeg på henne som ganske stor, men det har vel med at man ikke har noen å sammenligne med. Og i forhold til storesøster, så er jo lillesøster litt baby enda! Og storesøster, hun er jo jammen ikke så stor hun heller. Når hun var ti måneder - da var lillesøster alt på vei.

Mamma er i det nostalgiske hjørnet. Når storesøster var ti måneder flyttet vi fra Australia til Norge, og derfor husker jeg den alderen så godt. Mamma husker at storesøster ikke var en storeter, akkurat som lillesøster.

For mine to tuller har oppnådd dette når de plutselig er hele ti måneder;

  •  spiser fast føde fire til fem ganger om dagen, mengdene er såpass beskjedne til tider at mamma ikke vil kalle det måltider.
  • ammer mye enda, også på natta
  • er særdeles uinteressert i frokost, noe som kan ha stor sammenheng med at det foregår "vær-så-snill-og-sov-litt-til" amming fra klokka fem til sju hver morgen
  • er mer interessert i å spise med hendene enn å få mat fra skje, noe som reduserer mengden betraktelig
  • smaker på alt som blir tilbudt og liker best mat med kraftig smak
  • liker at fruktmoser og grønnsaksmoser er glatte, men har ingen problemer overhode å håndtere klumper i mer sammensatte måltider. En klump i yoghurten derimot, usj!
  • drikker vann fra kopp, men dekker i hovedsak væskebehovet med morsmelk
  • Spiser middag sammen med resten av familien
Og apropos middag. Mamma har filosofert mye rundt måltidsrutinene om dagen. Hvordan få det til å fungere best mulig. Hvordan la henne utforske maten sin med hendene, som hun helt tydelig foretrekker, men samtidig få i henne såpass mye mat at det kommer i nærheten av noe som kan kalles et måltid. Her er den planen som fungerer for oss nå (alle tidspunkt er særdeles omtrentlige);

0800 Frokost; to spiseskjeer grøt med frukt/grønnsaksmos, mme og olje + fingermat
1000 Amming
1230 Lunsj; Skive eller ferdiglaget middag fra fryseren
1500 Amming + Mellommåltid; fruktsmoothie eller yoghurt
1700 Middag; stortsett fingervennlig mat av det vi andre spiser
1900 Kveldsmat; grøt med frukt/grønnsaksmos, mme og olje
1930 Amming

Ved middagstid, når alle i familien sitter ved bordet, er lillesøster mest interessert i å ta i maten og undersøke. Hun vil ha det samme som oss, og vil ihvertfall ikke få mat på en skje. Dersom hun får fingermat, får mamma lurt inn en skje middag innimellom + at det blir måltidsro for oss andre. Mamma har derfor flyttet lillesøsters "middag" til lunsj. For det er jo viktig at de får i seg både kjøtt og grønnsaker. Lunsjen er nå lillesøsters hovedmåltid. Bonusen med denne ordningen er at hun spiser betraktelig mer kveldsmat, noe som kan se ut til å ha positiv innvirkning på nattesøvnen...

Kommer det bare en liten regnsværsdag nå, så skal mamma lage litt middager til fryseboksen. Imens nyyyter vi sola!!

torsdag 23. juni 2011

Mais - næringsfattig, men veldig underholdende, fingermat!

Foto; tungphoto

Ikke all mat er så næringsrik fra naturens side, men det betyr jo ikke at man aldri skal spise det.

Ta for eksempel mais. Lillesøster elsker å sitte å plukke mais. Da er det mer motorikken som er i fokus, og underholdningsverdien generelt.

For å sette det veldig på spissen er det beste man kan si om mais at den er underholdende. Og det er jo å sette det veldig på spissen når man tenker på at det finnes mange som overlever på mais alene, nesten. Likevel, sammenlignet med utvalget av grønnsaker vi har tilgjengelig har ikke mais så mye å rutte med.

Mais har mye fiber, og det er bra. I tillegg er den også en god kilde til B-vitaminene niacin og folat. Likevel, mais mangler mange andre næringsstoffer og har generelt lavere næringsverdiene enn andre grønnsaker. Det er  derfor ingen grunn til å bruke mais som en av de første matvarene, på tross av at den nok vil bli godt tolerert. Det finnes mange andre grønnsaker som byr på så meget mer!! Spar maisen, og tilby den som fingermat - det er mammas oppfordring!

Skulle du ønske å tilby maismos til en nykomling i matveien, foreslår jeg å bruke fremgangsmåten for ertemos. Mais gir jo en god søt smak, og litt maismos kan være det som skal til for at en liten skal akseptere brokkoli. Og da, da har jo maisen et større formål - it's all for the greater good!

Puffet ris er forresten også interessant fingermat om dagen, og da - da snakker vi næringsfattig mat. Mamma synes nesten det er som å tilby luft, men når det fører til at en hissig lillesøster sitter stille og ikke lager lyd i fem minutter... Da er puffet ris også helt greit!

onsdag 22. juni 2011

Kanel - farlig sunt!

Foto;  Michelle Meiklejohn

Kanel er et nydelig krydder. Det synes både storesøster og lillesøster - og mamma - og pappa.

Kanel har en lang historie, både som krydder og medisin. Nyere forskning har vist at kanel faktisk virker mot betennelse (antiinflammatorisk), reduserer uønsket klumping av blodplatene (anti-clotting agent), hindrer vekst av bakterier og sopp, og sist men ikke minst; kanel stabiliserer blodsukkernivået.

Kanel smaker godt, og har mengder med hyggelige helse-effekter. Uheldigvis har man nylig funnet ut at kanel har en litt mindre hyggelig effekt for de som spiser mye. Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi skader på leveren ved for stort inntak. Små barn er jo som alltid mest utsatt.

Matportalen publiserte i oktober 2010 maks"doser" for hvor mye kanel ulike deler av befolkningen kan spise, uten å få i seg for mye kumarin. Det skal ikke mye til å nå maksdose, dersom du spiser kanel på havregrøten hver dag. Vi har akkurat sluttet med det, kanel på grøten hver dag altså, håper leveren har det bra! Det hyggelige er at skadene reparerer seg selv når man reduserer inntaket.

Maksdosene er hentet fra Matportalen, der kan du også lese mer om kanel og kumarin.


AldersgruppeAntall gram kanel på grøten daglig før TDI overskrides (en teskje kanel veier 2,7 gram)Antall dl kanelbasert te daglig før TDI overskrides
1-åringer0,2 gramIkke beregnet
2-åringer0,3 gramIkke beregnet
4-åringer0,4 gram0,6 dl
9-åringer0,7 gram1,0 dl
13-åringer1,2 gram1,5 dl
Voksne1,4 gram1,9 dl

tirsdag 21. juni 2011

Når det stormer

Foto; iherb.com

Misforstå meg rett, det stormer aldeles ikke ute. Det er sommer og sol ute, men inne her hos oss, og forsåvidt i hagen vår, har det vært opp mot orkan styrke idag. Mamma er helt ferdig!

Det har vært en av de dagene igjen. De man helst vil, men ikke kan, unngå fordi de kommer som lyn fra klar himmel. De som dukker opp, ut av intet, når alt egentlig burde gått på skinner. En sånn dag der man "begynner på nytt" utallige ganger, men til ingen nytte.

Mamma bebreider seg selv! Det er jo en klar årsakssammenheng. Det dårlige humøret kommer jo mest sannsynlig fra meg, og sprer seg som en dårlig eim i huset. Både lillesøster og storesøster sniffet to ganger og bestemte seg for at - ja dette er en sånn dag. Vi bare hyler, hele tiden, kontinuerlig. Mamma mistenker at lite søvn og et par skjemaer fra NAV som skulle fylles ut var "utslagsgivende"..

Med et hylende og utrøstelig barn på hver hofte er det begrenset hvor mye annet man får gjøre. Det er vanskelig å gå på do, for ikke å snakke om å få laget seg den overmåte viktige morgenkaffen (og stemningen blir jo ikke akkurat bedre av at mamma ikke får koffeinen sin før klokka 12).

Foto; iherb.com

Det har altså vært en dag med utrolig dårlig matstell! Lillesøster plukket opp litt brødbiter og gnagd på kavringen sin, men så kom mamma plutselig på at hun jo hadde fått "Happy Baby" barnematen fra iHerb. Dette er et rimeliger alternativ til Ella's kitchen. Mamma stappet en pose i hver barnemunn, og nøt ... ca 45 sekunders stillhet... De falt i smak, og kan herved anbefales!

Jeg liker at de har fine smoothier med litt mer grønnsaker enn det du får i Norge, også er det jo billigere. Og du så kjekt det var å ha dem i skuffen idag! Lillesøster inhalerte banan, rødbete og blåbær, mens storesøster fortærte grønne bønner, pære og erter.

mandag 20. juni 2011

Grove muffins med spinat og ost



Disse er supre å ha i veska når en går tur. De stopper den plutselige sulten som så ofte dukker opp hos både mamma og lillesøster. Dessuten hindrer de innkjøp av litt mer usunne alternativer, som en bolle...

Grove muffins med spinat og ost
3 dl sammalt rug
2 dl fibra fullkornshvetemel, evt. finmalt sammalt hvete
1/4 ts salt, altså bare bittebittelitt for å få bakepulveret til å virke
3 ts bakepulver
2 dl spinatblader (det lønner seg å velge frossen spinat grunnet lavere nitrittnivå)
1 dl raspet ost

1 dl nøytral olje, raps er bra
3 dl surmelk, gjerne kultur eller kefir (det funker med vanlig melk eller yoghurt og)
2 egg

Bland det tørre og det våte i hver sin bolle. Lag en liten grop i melblandingen og hell over det våte. Bland det bare grovt sammen, ikke til det blir glatt - her skal det være klumper! Blir deigen for glatt blir muffinsen seige og kjedelige.
Ha over i muffinsformer, dersom du ikke bruker brett er det lurt å ha to former for at de ikke skal flyte utover.

Stekes på 180C nederst i ovnen i omtrent 15minutter
Gir ca 12 muffins, evt 6 i de helt store formene

søndag 19. juni 2011

Hva med litt ost? - eller kanskje litt melk i sausen?

Foto; Grant Cochrane

Helt i tråd med helsedirektoratets anbefalinger; lillesøster har begynt å få litt ost nå som hun er 10 måneder. Dessuten får hun spise samme middag som oss, selv om det er kumelk i sausen. Dette er et stort skritt i riktig retning, synes mamma - retningen vi her snakker om, er at alle i familien kan spise samme måltid!

Retningslinjene for når man kan introdusere ost varierer rundt om i verden, og Norge ligger på den konservative siden - som i så mange andre sammenhenger :) Det man må ta med i betraktningen er at ost oppfører seg på samme måte som yoghurt. Melkeproteinet som oftest er ansvarlig for allergier blir i stor grad nedbrutt i ostens modningsprosess. Dette er grunnen at personer som er sensitive til melkeprodukter ofte kan tåle ost og yoghurt.

Likevel, det handler jo ikke bare om allergi når man snakker om babyer og melkeprodukter. Det handler mest om jern, og opptaket av jern. Kumelk har ikke bare lavere innhold av jern enn morsmelk og erstatning, den inneholder også mye kalsium som konkurrerer med jern om å bli tatt opp i tarmene. Det er derfor man ikke ønsker at spedbarn skal drikke kumelk, men heller holde seg til morsmelk eller erstatning.

Når det gjelder andre melkeprodukter, så vil ikke disse konkurrere med morsmelk/erstatning på samme måte. Et spedbarn vil jo aldri bytte ut morsmelka/erstatningen sin med ost, for å sette det litt på spissen. Derfor kan både ost og litt kumelk som ingrediens i matretter tilbys tidligere enn kumelk som drikke.

Ost er bra mat for babyer! Du finner mye kalsium, proteiner, A-vitamin og B12. Ost er også et godt tilskudd i kosten for babyer som trenger ekstra næring for å øke vekten - og det er jo mange som stopper litt opp nå når de kommer til denne svært, svært aktive alderen! Fascinerende nok er ost også godt for tennene!



Det er tryggest å begynne med de faste ostene, som norvegia, jarlsberg og cheddar. Man venter med myke oster, som brie, camembert og gorgonzola, av samme grunn som at man unngikk dem under graviditeten - faren for listeriabakterien. Ferske myke oster, som mozzarella, cottage cheese, kremost og ricotta er også bra alternativer, disse regnes faktisk ikke med i "myk ost" kategorien.

Lillesøster har stjålet osten fra skiva til pappa idag, og spist lasagne med bechamelsaus. Hun er herved igang! Et tips fra storesøsters tid;
cottage cheese er ypperlig fingermat!!
Det gjelder jo all ost, egentlig, men cottage cheese er vist ekstra spennende. De små "kornene" var svært forlokkende husker jeg. Lillesøster skal få prøve i morgen!


fredag 17. juni 2011

Baby, vanlig mat, spising og grising

I dag vil jeg bare anbefale alle å lese dette innlegget;
Pias verden: Baby, vanlig mat, spising og grising.

Jeg stiller meg udelt bak, grising må til - uansett hvor mange ganger en må vaske gulvet. Jeg kan forresten skilte med vannblemmer på knærne etter en langt over gjennomsnittet, og høyst uvanlig, nøye gulvvask... Veldig tilfredsstillende med reint gulv, men det varte helt til middag...

Uansett så skriver Pia morsomt om noe som er viktig - la barnet få ta i maten og finne ut av ting selv!

torsdag 16. juni 2011

Rask arrabiata tomatsaus



Idag var en merkedag! Lillesøster spiste helt samme middag som oss. Mamma har tidligere laget en super lettvint variant av spaghetti bolognese til lillesøster, nå kommer en mer forseggjort, men likevel (relativt) rask, tomatsaus. Denne er full av smak og grønnsaker, men uten så mye som et tilsatt saltkorn.

Tomatsaus på glass er egentlig ikke så ille, men hjemmelaget er jo hakket vassere - både når det gjelder smak og næring. Dessuten, det tar faktisk ikke lenger tid. Litt mer arbeid er det, men det tar ikke mer tid. Tomatsausen var ferdig før spaghettien var ferdigkokt. For meg er det et kjempe argument for å lage tomatsausen selv!

Arrabiata tomatsaus
2 gule løk, finhakkes
4 fedd hvitløk, finhakkes
5 ss tørket persille, litt mindre om du har fersk tilgjengelig
Noen chilliflak
1 gulrot, raspes
2 stenger stangselleri, finhakkes
2 bokser hakka tomater, velg en uten salt f.eks landlord på rema
2 toppa ss tomatpuré
2,5 dl vann
Rapsolje
Basilikum
Oregano



Varm olje i en kjele, og surr løk, hvitløk, persille og chilli på lav varme til løken blir blank og myk. Rør inn selleri og gulrot, og hell over hakka tomater og vann. Rør inn tomatpuré. Gi dette et oppkok, og la det småputre til spaghettien er ferdig ... eller i minimum 10 minutter. Smakene blir egentlig bedre og bedre jo lenger du koker det, så har du god tid , la det gjerne koke en time. Tilslutt smaker du til med oregano, basilikum og chilli.



Dersom du skal spise karbonadedeig (eller kjøttdeig) til sausen, det gjorde vi, er det lurt å steke den for så å la den koke sammen med sausen. Det vil både gi sausen bedre smak, samt at det er tryggere med tanke på e-coli når karbonadedeig og kjøttdeig er varmebehandlet to ganger -altså både stekt og kokt.
Skal du spise spaghetti er det lurt å velge fullkornsvarianten.

Lillesøster spiste godt, og det var gledelig for det gjør hun ikke hver dag for tiden. Hun er ikke så opptatt av hva som er hva, og tålte godt den "rustikke" konsistensen. Storesøster, derimot, ville nok likt denne sausen bedre om mamma hadde tatt seg tid til å kjøre en runde med stavmikseren. Hun har kommet i den alderen der ukjente klumper i maten er skremmende ekkelt.. Hun liker smaken, kjøttet og spaghettien, men lar grønnsaks"klumpene" ligge. Så neste gang smoother jeg sausen, så blir det mindre pirking og mer spising!

onsdag 15. juni 2011

Røde bønner og flate drikkeflasker



Vi er på fingermaten for tiden. Det er egentlig ikke så lett å få inn mat med skje i disse dager. Lillesøster fanger skjea på vei opp til munnen for å undersøke den litt.

Det er egentlig utrolig vanskelig å få fingermat til å utgjøre noe som ligner på et måltid, så til mammas fortvilelse spiser lillesøster svært lite variert om dagen. Men, dette er vel og en periode som gir seg. Før eller siden må hun jo bli sulten - mener jeg..

Idag har lillesøster spist kavring med mandelsmør til frokost, røde bønner til lunsj (kanskje ti hele bønner, litt av en lunsj..), en middagspose fra Ella's kitchen og tilslutt spaghetti med tomatsaus.



De røde bønnene er en ny fingermat-favoritt. Konsistensen er jo utmerket for tannløse gommer, og de har en ypperlig størrelse for små pirkende og utforskende fingre. Bønner generelt er fiberrike og har godt med B-vitaminer. Det er en myte at bønner er proteinrike, men de er likevel et veldig godt alternativ til potet, ris og vanlig pasta fordi de fordøyes mye langsommere.

Nå når den lille blekkspruten min fanger alle skjeer innenfor en liten halvmeters radius er Ella's posene ekstra kjekke. Da er det bare å plugge i munnen, og sprute inn litt næring i håp om bedre nattesøvn. Men, mamma vil jo lage selv!! Derfor har hun saumfart nettet for å finne en slags flaske eller dings man kunne bruke til å få samme "sprute-maten-rett-i-munnen" effekt. Jeg fant, jeg fant!!!

Foto; vapur.us


Disse Vapur "flaskene" er i prinsippet Ella's poser som kan brukes igjen og igjen. Nå venter jeg spent på å få i posten, og skal da oppdatere om den funker like bra som jeg håper den vil.. Jeg har kjøpt disse på ebay.

tirsdag 14. juni 2011

Trinn 2 barnemat


Ny side om "trinn 2 barnemat" tilgjengelig i menyen øverst på siden, under hovedoverskriften "om".

mandag 13. juni 2011

Lek med maten!



Oppdragelse kommer senere - MYE senere! Nå er det å utforske som gjelder. Og alt, og da mener mamma absolutt alt, utforskes for tiden ved å stappe det i munnen. Lillesøster spiser løvetann, papir og støv med stor appetitt. Det er til å bli gal av. Mamma undres til tider over hvordan menneskerasen har overlevd når de små er så uforsiktige og stapper alt i munnen. En skulle tro at naturlig utvalg ville ha ført til at bare de litt "smartere" babyene - som ikke stappet alt i munnen - overlevde. Men, slik er det ikke. Denne "stappe-alt-i-munnen" perioden er kjempeviktig for utviklingen til de små. Det er slik de blir kjent med verden.



Når små barn møter hele verden på denne måten, er det jo bare naturlig at de foretrekker å innta fast føde ved hjelp av egne hender. Lillesøster elsker alt av fingermat for tiden. Hun avstår fra både det ene og det andre for tiden, men fingermat - garantert suksess!



Idag har hun sugd og gnagd på en hvitløksmarinert svinekotelett. Kjøttbiten var relativt grå og kjedelig når lillesøster var ferdig med den...

søndag 12. juni 2011

Linser

Foto; dan
Linser er super mat! Det finnes mange ulike typer linser, men generelt har de høyt innhold av jern, proteiner og fiber samt B-vitaminer. 

Mange velger å vente til babyen er 8 til 10 måneder før de introduserer linser. Det er fordi de ofte fører med seg litt gassproduksjon. Lillesøster prøvde tidlig, men det ble mye ubehag så vi sparte linsene til hun var omtrent åtte måneder. Vil du introdusere linser tidligere, er det bare å prøve. Det verste som kan skje er litt forbigående magetrøbbel.

Linser er veldig enkelt å tilberede. De trenger ikke bløtlegging, som bønner, og de fleste er ferdigkokt på maks 20 minutter. Kokeinstruksjonene varierer, det beste er nok å følge rådgivning på pakken. Generelt kan du likevel regne 3 deler vann til 1 dl linser, og heller spe på ekstra vann om det går tomt. Linser generelt smaker enda bedre om du smaksetter kokevannet. Blank litt løk i olje før du tilsetter kokevannet, og ha noen krydderkvaster i vannet. Har du hjemmelaget kraft, uten salt, blir linsene et festmåltid!

Røde linser er veldig fine å bruke som jevning i supper eller sauser, eller grønnsaksmoser. De koker lett istykker og er derfor supre i babymat. De røde linsene er fine introduksjonslinser da fiberinnholdet er litt lavere enn i de andre linsene, noe som kanskje kan gi litt mindre luft i magen?! Røde linser "forsvinner" i tomatsauser og supper og man kan derfor "lure" dem inn - kjekt når barna blir litt større og tror at visse ting er ekkelt...

I de fleste butikker finner du og hvit linser, eventuelt og grønne. Disse er fine som tilbehør og kan erstatte ris, pasta og poteter.

Favoritt linsene min er beluga linser. De heter beluga, fordi de er svarte som den russiske beluga kaviaren. Dette er deilige delikate linser, med litt nøttaktig smak. De holder seg hele etter koking, og blir ikke melete som de røde linsene. Supert tilbehør til grillmaten for oss store, og fin trening på å håndtere klumper for små.

torsdag 9. juni 2011

Karrisuppe med kokosmelk og linser



Lillesøster liker mat med smak! Mange mener at dersom mor1/ spiser mat med smak, foreksempel hvitløk og chilli, vil også barnet være interessert i mat med smak når det starter med fast føde. Mamma vet ikke om dette stemmer sånn generelt, men lillesøster - hun vil i det minste at det skal smake noe av maten hennes! Og har spist sin andel hvitløk og chilli mens hun fullammet lillesøster.

Karrisuppe med kokosmelk og linser
1/4 liten gul løk, eller mindre om løken er stor, grovhakkes
1 ts karri
noen chilli flak, eller et knivsodd chillipulver
2,5 dl vann
0,5 dl kokosmelk, ikke velg lettvarianten (da mister du masse smak og fett)
1dl røde linser
Olje
Koriander



Løk blankes i gryta i olje på svak varme i ca 10 minutter. Tilsett karri og chilli, bland godt og la det surre i ett minutt (ca..).
Tilsett vann og bring det opp til kokepunktet før du tilsetter linsene.
La det småkoke i 20minutter, eller til linsene går i oppløsning.
Krydre med noen blader koriander, og kjør stavmikseren til suppa blir glatt. Tilsett kokosmelk og varm opp mot kokepunktet, men ikke la det koke.



Suppa serveres for eksempel med gulrotmos og kylling. Slik ble den servert her, men lillesøster var så sulten at det ikke var tid til å ta noen bilder..



Linser er fysisk små, men de er store på næring! De er proppet fulle av fiber, og er dermed et supert innslag i kosten for å unngå at magen stopper opp. Du finner også B-vitaminer og jern, samt høyt innhold av proteiner.

Både løk og linser gir et stort potensiale for en luftig mage. Det er derfor mange ofte venter til barnet er 8-10 måneder med å introdusere dette. Har du en liten hardhaus, er det ingenting i veien for å prøve tidligere. Vi har gjort noen forsøk på både linser og bønner tidligere, men det har ikke passet lillesøsters mage før nå. Nå har hun fortært løk og linser i mengder i to dager, og virker aldeles ubesværet og meget fornøyd med smaken!

onsdag 8. juni 2011

Trinn 1 barnemat



Mamma er igang med en systematisering av innlegg, for at det skal bli letter å finne fram i oppskrifter, råd og tips.

Her er første skritt på veien;
En samleside med linker til aktuelle matvarer for de som er helt ferske i matveien. Siden finner du her, eller du kan teste menyen øverst på siden - som stadig blir mer funksjonell! Denne siden finner du under hovedoverskriften "Om".

Jeg kjenner meg meget mer komfortabel i kjøkkenverden enn html-verden - så systematiseringen tar tid! Men, mange bekker små...

tirsdag 7. juni 2011

Kopp med hard tupp

Foto; bambino.se


Da lillesøster tok de første prøvende munnfuller av fast føde, fikk hun samtidig vann fra en kopp med myk tupp. Denne har jeg skrevet om her.

Etterhvert har denne koppen bare blitt en biteleke. Lillesøster har tilbrakt så mange familiemåltider med denne koppen som (eneste) underholdning at hun nå ikke forstår at den egentlig skal drikkes av. Derfor har hun fått ny kopp, med hard tupp - sånn for å utvikle oss litt..

Foto; bambino.se
Bambino mateskje er en stor favoritt, men denne supre koppen kommer og høyt på lista. Dersom du irriterer deg bare bittelitt over alle små deler på koppen som må tas fra hverandre for møysommelig å rengjøres - da er dette koppen for deg, eller avkommet ditt! Her er det kun en liten plastventil, som ikke kan tas fra hverandre, og som blir ren og pen i oppvaskmaskinen. Supert!

Ny kopp førte faktisk til at lillesøster drakk vann, og det var jo på tide - hun er jo over 9 måneder.

Bambino selger de jo overalt, men ikke den koppen på bildet under. Den må jo være genial når de blir litt større! Drink all around, så kan de lære seg å drikke av glass uten alt sølet. Mamma er litt lei søl om dagen..

Foto; bambino.se
Foto; bambino.se


søndag 5. juni 2011

En til mamma, en til lillesøster...

Foto; lånt fra screenhog.com

Lillesøster har så smått begynt å spise litt igjen etter sin siste sultestreik. Ved frokosten idag gjorde mamma en interessant observasjon.

Frokost er det måltidet lillesøster er minst interessert i. Jeg mener hun har jo gasset seg på morsmelk hele natta.. Frokostgrøten blir oftest stående urørt, men idag gapte lillesøster høyt på første skje. Mamma ble superglad og kom raskt med oppfølgeren. Den ble forkastet med sammenlimte lepper.

Jaja, en skje er bedre enn ingen - tenkte mamma, og tok en bit av skiva si. Da gapte lillesøster igjen. Hm, tenkte mamma og løftet grøtskja opp til leppene, som hun jo hadde gjort i forkant av første skje (for å sjekke at temperaturen var fin). Da gapte lillesøster igjen. Min lille raring vil bare spise det samme som mamma.

Så nå deler vi frokostgrøten, eller lillesøster tror at vi deler den - og da er hun såre fornøyd. Og det er mamma og! En til mamma, en til lillesøster, en til mamma og en til lillesøster....

lørdag 4. juni 2011

Lerøy woklaks



Som en oppfølger til gårsdagens gladlaks;
Mamma har funnet Lerøys woklaks i frysedisken. Jeg vet egentlig ikke om dette er en nyhet, eller om jeg bare aldri før har lagt merke til den. Mamma velger å tro det første, da det ikke finnes noe informasjon om denne woklaksen på lerøys nettsider.

Uansett, denne woklaksen er super. Den er skinn- og benfri. Kuttet i passe biter, og smaker meget bra! Dessuten synes jeg den var rimelig, 500g for 38kr. Anbefales, anbefales!

fredag 3. juni 2011

En glad laks



Lillesøster spiser igjen, så mamma er en glad laks. Selve laksen som ble fortært må også ha vært glad, for den var veldig god! Det synes både mamma og lillesøster!

Laks hører til kategorien fet fiskHos de magre fiskene finnes det meste av fettet i leveren, mens det ligger under skinnet på de halvfete og i kjøttet på de fete fiskeneFete fisker har mye av de sunne flerumettede omega-3 fettet. I tillegg finner du fettløselige vitaminer, A og D. Samt mineraler og sporstoffer, nevnt i fleng; jern, jod, fluor, selen og magnesium. Fisk generelt er en like god proteinkilde som kjøtt.

Lillesøsters streikebryter laks;
Et lite stykke skinn og benfri laks
En klype brekkbønner
Noen ostehøveltynne squash/zucchini skiver
1 ss yoghurt, omtrentlig
En passelig haug fullkornspasta

Legg laks, brekkbønner og squash i en ildfast form, krydre blandingen med dill, hvit pepper og sitron. Bak i ovnen på 180C i omtrent 15minutter - eller til gjennomstekt. Det vil variere fra ovn til ovn! Jeg synes min ovn er av den litt treigere typen..
Kok fullkornspasta
Hell yoghurt over fisken med en gang den kommer ut av ovnen, og bland det godt inn. 

Porsjoner opp, og server. Bildet over er tatt før mamma gikk løs med gaffelen, for å at bitene skulle bli at litt mer håndterlig størrelse. 



Brekkbønner kan forresten introduseres tidlig. Mamma kjøper dem frosne, da hun ikke finner ferske i butikkene rundt her. Brekkbønner er svært rik på vitaminer og mineraler. Kalsium, K- og C-vitaminer finnes i mengder. De grønne bønnene er også en god kilde til A-vitamin. Dersom du ønsker å lage brekkbønnemos til en liten som er helt i "oppstartsgropa" når det gjelder fast føde, anbefaler jeg å følge fremgangsmåten for ertemos. Nå skjærer jeg dem bare opp, eller lar dem være hele - da er de super fingermat som kan underholde lillesøster helt til mamma får spist opp sin laks!



Squash, eller zucchini for noen, er ikke samme næringsbomben som brekkbønner, men den er absolutt verdt å spise likevel. Den inneholder små mengder av svært mye, og mange bekker små... Squash kan gi litt luft i magen, og dersom du har en liten som har tendens til å bli litt luftig kan det være greit å ta hensyn til. Squashen blir veldig flytende om du lager mos av den, og kan dermed erstatte vann når du lager grøt eller blander ut ferdige måltider. Da er det god ekstra næring, som hjelper på konsistensen. Nå baker, eller steker, jeg squashen. Det fine er at den tar opp mye kryddersmak!

torsdag 2. juni 2011

Om nøtter og mandelsmør


Mamma hadde egentlig tenkt å holde seg unna skriverier om nøtter. Nøtter er et omstridt tema når det gjelder små barn! De har sterke allergener, og de som er allergiske er ofte veldig allergiske! Men, nå har altså lillesøster lagt sin elsk på mandelsmør så da blir det litt nøtteskriverier likevel.

Nøtter er oftest ikke anbefalt til små barn. Man er redd for at de skal sette dem i halsen, også har vi denne fryktede allergiske reaksjonen. Nå viser nyere forskning (jeg refererer vist titt og ofte til denne forskningen, så her er linken for spesielt interesserte) at det ikke har noen forskjell til eller fra å vente.

Noe som også peker i retning av at utsatt introduksjon av nøtter ikke er hensiktsmessig, er at forekomsten nøtteallergi øker. Jeg har hørt, men kan ikke garantere for sannheten i dette utsagnet, at babyer i Hellas får kavring laget med peanøttmel fra de er helt små. Det interessante er at de i Hellas har svært lite nøtteallergi sammenlignet med andre land, som fører en mye strengere "vent med nøtter" politikk.

Mamma har derfor valgt å introdusere nøtter, i form av hjemmelaget nøttesmør, tidlig. Nøtter er svært næringsrike, og er et supert tilskudd i kosten. Nøtter generelt er fettrike, med en god fordeling av fettsyrer, og de er proteinrike. De er rike på E-vitamin. Avhengig av type nøtt finner du også mye kalsium, B-vitaminer, magnesium, jern og sink, samt kostfiber.

Mandelsmør
Mandler er en svært god kilde til jern, med 3,0mg per 100g. Denne nøtten, som egentlig er frø av en steinfrukt, er rik på kostfiber, E-vitamin, kalsium og magnesium. Nøtten er også en god kilde til B-vitaminene niacin og folat.



Mandelsmør er overraskende enkelt å lage!

2,5 dl mandler ristes i ovnen i 20 min på 150C, rør litt i dem av og til for å få en jevn varmefordeling.
Vent til nøttene er kalde nok til at du kan ta på dem.
Hell dem over i en kjøkkenmaskin, og la denne gå på full fart til du har mandelsmør.
Enkelt og greit!

Dersom mye mandelmel setter seg fast oppover veggene på bollen, kan det være lurt å ta en pause og skyve dette ned dersom du ønsker et glatt smør. Dersom du derimot liker nøttesmør av den mer crunchy typen, vent med å skyve dette ned til smøret har dannet seg.


Bildet overfor er ca halvveis i prosessen, en litt tørr, klissete masse. Fortsetter du noen minutter til "slipper" oljen, og du får et glatt smør som på bildet under.


Mamma anbefaler foreldre som er usikre på om barnet deres havner i kategorien "disponert for allergier" (og de som vet at barna sine er i den kategorien) å vente med nøttesmør til de har diskutert problematikken med en helsearbeider (lege/helsesøster) som kjenner ditt barn! For oss med "udisponerte" barn er nøtter supert, så lenge de ikke blir servert som fingermat..

onsdag 1. juni 2011

Eple-, kiwi- og mangoblends



Idag ble mamma en liten smule indignert på den lille snuppa si! Hun sulterstreiker jo enda, og hverken frokost, mellommåltid eller lunsjen som ble tilbudt ble akseptert. Helt til hun ble tilbudt litt av maten til en liten lekekamerat. Da åpnet hun munnen på vidt gap, ja takk! Halvparten av lunsjen til lekekameraten spiste hun opp. Hm, tenkte mamma - eple og banan ja, da lager vi det når vi kommer hjem og det gjorde vi. Lillesøster ble tilbudt eple og bananmos igjen på kvelden, men den gikk ikke ned på høykant. Den lille luringen!

Men, når hun ikke sultestreiker så liker hun ihvertfall disse kombinasjonene her;

Eple- og kiwimos
Eplemos av omtrent 4 epler
2 kiwi



I blenderen!

Kiwi er en god kilde til C- og A vitaminer, folat og fiber. Den er ikke regnet som allergifremkallende, men er svært syrlig og kan derfor gi utslett rundt munnen og muligens i bleieområdet. Eplemos er jo som poteten i fruktmos"verden". Den kan blandes med alt uten å påvirke smaken for mye, så her kommer enda en eplemoskombo.

Mango- og eplemos
mangoer
Eplemos av 2 epler



Dersom du gir denne mosen tidlig, kan det være lurt å dampe mangoen litt for å hjelpe fordøyelsen. Nå, når lillesøster er ni måneder, regner jeg henne for en veteran og kjører det hele direkte i blenderen.

I begge fruktmosene er eplemosen med på å gjøre den litt mindre syrlig, samt at mosen blir litt glattere.