torsdag 3. februar 2011

Er seks måneder magisk?

Lillesøster står klar på alle fire. Hun vil frem. Hun vil krabbe. Hun er klar til å skyte avsted i nyvunnet frihet. Foreløpig er viljen større en koordinasjonen, og det ender ofte - på nesa. Mamma hadde i utgangspunktet håpet lillesøster skulle være å finne der jeg la henne i noen måneder til, men lillesøster tar vist ikke hensyn til slike ønsker.


At spedbarn utvikler seg i ulikt tempo både når det gjelder motoriske ferdigheter og språk er vi alle veldig enige om, og synes det er det mest selvfølgelige i hele verden. Når det gjelder det å starte med fast føde er vi vist ikke fult så ... samstemte. Der skal alle spedbarn, i følge rådende retningslinjer, i samlet flokk være klar for dette når de er seks måneder. Mens jeg sitter her og observerer lillesøsters desperate forsøk på å få det til å gå fremover og ikke bakover, tror jeg at jeg synes at det er litt usannsynlig. Det er ikke alle spedbarn på rett over fem måneder som står i planken, og det er ikke alle fem måneder gamle spedbarn som er klare for fast føde - men noen står i planken og noen er klar for mat! 


Utelukkende amming i seks måneder kan føre til at barnet ditt får økt risiko for allergier, sykelig overvekt og jernmangel, skrev VG i papirutgaven 16.01.2011, og baserte påstanden på en enkelt studie. De er flinke til det, VG. Basere seg på en studie og sette utropstegn bak. Rådene om å amme til seks måneder er jo ikke basert på en studie, men mengder av dem. Likevel, kanskje vi skal våge å tenke nytt - ikke fordi barna våre, skrekk og gru, blir utsatt for økt risiko for allergier og det som verre er, men rett og slett fordi de er forskjellige!2 kommentarer:

  1. Amen! Du skriver bra altså og jeg kunne ikke vært mer enig.

    Cathrine

    SvarSlett