Boken

Oppskrift

Foto; FreeDigitalPhotos.net
Mamma krysser fingrene for at vi har nådd et vendepunkt. Lillesøster har spist både lunsj og middag idag! Hun har ikke bare smakt på det, hun har jafset i seg så store mengder at mamma til slutt ble noe bekymret for om magen kunne tåle mengden. 

Idag har mamma laget gresskarmos. Det var en av storesøsters absolutte favoritter. Gresskar er jo ikke bare enkelt å få tak i her i Norge. Har du en hyggelig butikk kan du jo alltid spør om de gidder å ta det inn. Det kan være verdt et forsøk! Jeg har kjøpt gresskar i Sverige.. Men etter denne suksessen skal jeg høre på Rema1000 om de vil ta inn gresskar. Lillesøster elsket gresskar!

Gresskar er i slekt med agurk, og regnes faktisk som en frukt - men for meg er det en grønnsak. Gresskaret er veldig næringsrikt. Du finner store mengder A vitamin, i tillegg til betakaroten (som blir til A vitamin i kroppen). Gresskar regnes også som en god kilde til protein og jern, og har dessuten høyt fiber innhold. 



Gresskarmos;
Det finnes ulike typer gresskar. Jeg har brukt butternut, men du får omtrent samme resultat uavhengig av type gresskar. Ta det du kan få tak i!
Kutt gresskaret i to. Bruk en skje til å ta ut frøene før du legger dem med kuttsiden ned i en langpanne.
Hell på vann til det dekker bunnen av formen.
Bak i ovnen på 200C i omtrent 1 time (lenger om du har et veldig stort gresskar)



Når gresskaret er helt mykt er det ferdig. 
Bruk en skje til å grave kjøttet ut av skallet.
Stavmiks til ønsket konsistens. Du kan i utgangspunktet bare bruke gaffel, gresskar blir lett silkemykt og glatt. Men, på grunn av lillesøsters uheldige omgang med klumper igår stavmikset mamma det heeelt glatt. 



Gresskarmos holder i fryseren i maks 3 måneder, og i kjøleskapet maks 48 timer.



Lillesøster skulle bare få en smak da mosen var ferdig. Vi har jo lagt lunsj på hylla. Men det er vist forskjell på lunsj og lunsj - dette var saker! Lillesøster har spist mer idag enn hele resten av uka tilsammen. Måtte det bare resultere i litt mer søvn..


9 comments:

  1. For en fin blogg du har! Min 5 mnd gamle frøken har nylig begynt å få fast føde, og jeg har så lyst til å lage mest mulig mat til henne selv, så her fant jeg masse gode tips!

    Men så har jeg et litt blondt spørsmål: når du skriver at du damper grønnsakene, funker det like greit å koke dem bittelitt?? Hvis man skal dampe dem må man ha en kjele med rist i eller? Uff, nå følte jeg meg som en dårlig husmor her. ;)

    Ha en herlig tirsdagskveld!

    ReplyDelete
  2. Min jente på 6 mnd har også vært lite ivrig på maten i det siste. Grøt er noe ille greier, men akkurat gresskar hiver hun innpå. Så det var moro å lese at flere gjør det samme :)

    Nå prøver jeg gi henne to måltider. Grønnsaker/frukt midt på dagen, og grøt til kvelds.

    Har du forslag til hva som kan være en grei frokost? Grøt? Kunne tenkt meg noe annet siden dette virkelig ikke ser ut til å falle i smak.

    ReplyDelete
  3. Tea Kristin;
    Takk for hyggelig kommentar!
    Ikke blondt spørsmål i det hele tatt. Damping var en helt ny ting for meg når jeg startet med mat til storesøster. Du kan bare koke, men da mister du litt mer næringsstoffer i kokevannet. Dersom du vil dampe finner du en fin dampinnsats til vanlig gryter på Rema1000/Ikea
    Du kan lese om den her;
    http://barebarnemat.blogspot.com/2011/02/mammas-nye-venn-dampinnsatsen.html
    Lykke til!!¨

    Kjersti;
    Rart at den grøten skal være så vanskelig å like. Gresskar er vel hakket søtere, og lettere å like :)
    Jeg tenker at de små ikke er så innarbeidet i hva måltidet heter, så lillesøster kommer til å få grønnsaker til frokost og om hun ikke liker grøten. Min plan er at hun etterhvert skal få grøt til frokost med litt frukt, grønnsaker og kjøtt til lunsj (litt unorsk, jeg vet), avocado med frukt/grønnsaksmos til kvelds/middag. Får se om lillesøster er enig. Liker hun gresskar er det vel i utgangspunktet ingenting i veien for å spise gresskar til frokost??!
    Kos dere med maten!

    Kristine

    ReplyDelete
  4. Gresskaret kan også skjæres i terninger og kokes i 10 min i litt vann. Er sikkert like lett å bake det, men er det ikke rart hvordan man synes at det man pleier å gjøre er enklest...? hihi..;P forandring fryder ikke alltid for mammaer heller. :D

    ReplyDelete
  5. Ja, man har jo sine vaner :)
    Gresskar kan jo både bakes, dampes og kokes - og ikke minst grilles.
    Når gresskaret kokes mister du noe mer næringsstoffer til kokevannet, enn om du velger å bake/dampe. Men, som du sier - mammaer liker ikke alltid forandring de heller :D
    Kristine

    ReplyDelete
  6. The work changed into very thoughtfully achieved and you could tell how thorough and professional the task becomes.

    ReplyDelete
  7. Online casinos based upon acquiring typically operate quicker than online casinos norgescåsino.com, as long as graphics and noise plans are cached by the software customer, as against having to load them on the online. Alternatively, the initial download and installation of an online casino buyer counting on downloading will take time

    ReplyDelete
  8. trykkoker mye av grønnsakene og så heller jeg vannet som er igjen tilbake i mixen når jeg stavmikser det for min lille

    ReplyDelete
  9. Presents a brilliant provider! He changed into very pleasant and informed web design firms

    ReplyDelete