onsdag 18. mai 2011

Bløtlegging av mel

En nydelig stripe fra babyblues.com som mamma smiler gjenkjennende til

Mamma har etterhvert blogget om ganske mange forskjellige grøtoppskrifter - en ting som er felles for dem alle er at du skal bløtlegge melet først. Det kan virke som et unødvendig punkt, men her er forklaringen på hvorfor det er veldig viktig;

Korn inneholder noe som heter fytinsyre. Fytinsyre har den leie egenskapen at den binder seg til jern, samt andre mineraler. Babyer, og egentlig mennesker generelt, trenger mye jern, så vi ønsker å bli kvitt fytinsyre.

Når mel/korn bløtlegges aktiveres enzymet fytase, som bryter ned fytinsyre. Jo lenger bløtlegging, dess mindre fytinsyre vil det være igjen i melet. Bløtlegging resulterer dermed i et høyere opptak av jern! En kan også bruke melkesyrekultur for å redusere fytinsyren, som ved bruk av surdeig i brødbaking.

Moralen for dagen; når du lager grøt, bløtlegg melet - helst lenge!

1 kommentar:

Anonym sa...

eeeh ja, nå skal jeg prøve å ikke gi opp med en gang og løpe til ferdiggrøt-hylla i butikken....

Hvordan i all verden bløtlegger man mel, i masse vann? Hva gjør man med vannet etter på, tømmer det ut, følger ikke melet med da?

"Helst lenge", hva er lenge?

Unnskyld at jeg er så dum, vil gjerne prøve:)

Legg inn en kommentar