fredag 29. april 2011

Gresskar med yoghurt og kylling

Foto; Michael Elliott
Det viser seg at yoghurt egner seg godt til middag også!

Lillesøsters middag idag var;
3 ss gresskarmos
2 ss kylling
3 ss yoghurt
+ et lite dryss oregano

Porsjonen var litt i overkant av hva lillesøster kunne klare idag, likevel - mamma tror det falt i smak. Hun åpnet jo munnen for skjea..

torsdag 28. april 2011

Ananas

Foto; FreeDigitalPhoto.net


Ananas er fantastisk! Det er verdens mest solgte frukt, i følge bama.no. Og det tror mamma på. Ananas er en fast del av frokosten i mange land (...mamma drømmer seg tilbake til late backpakker dager i Thailand med frukttallerken til frokost...).

Ananas inneholder mye C-vitamine og er aromatisk og sødmefull på sitt beste. Når du velger ananas i butikken, kan det lønne seg å lukte nederst. Dersom den lukter søtt og friskt er den god. Lukter det ikke noe er den trolig ganske smakløs, og tung søt lukt tyder på at den har passert sine beste dager.

Nå er ananas billig i butikken, ihvertfall på vår Rema1000. Deilig ananas for 10kr stykke.

Ananas er ikke den typiske babymat, men det er ingenting i veien for å gi de små ananas. Den er ganske syrlig, og kan gi litt utslett hos noen - men mamma er ikke så redd for dette utslettet dersom det ikke blir for mye av det. Det er ganske så harmløst! Lillesøster får noen få røde prikker rundt munnen, og de forsvinner kjapt. Dersom de små er disponert for allergier er det alltid best å følge veiledning spesifikt for dette barnet, men nå er mamma så heldig at lillesøster ikke er disponert - så da blir det ananas!

Lillesøster fikk bite litt av mamma sine ananasbiter. Hun syntes først det var i overkant surt og spennende. Men etter et par munnfuller med tilhørende grimaser virket det som om hun vente seg til smaken. Da fikk hun sin egen liten bit i baby safe feederen, og biten sugde hun tørr! I morgen skal lillesøster få litt ananas i yoghurten.

onsdag 27. april 2011

Sugerør

Foto; shopnaturally.com.au


I påsken har vi gjort følgende konklusjon;
lillesøster foretrekker å suge i seg maten - det gjelder både melk og annen mat.

Det er jo helst sånn at vi ønsker at de skal lære seg å spise, ikke drikke seg mette. Det er jo det de har gjort til nå i livet... Å drikke seg mett blir liksom for lettvint.

Likevel, i en overgangsperiode kjører vi mat med sugerør. Mamma er lei av at lillesøster fnyser indignert mot skjeen for så å være så sulten at hun nesten spiser opp hele puppen... Dessuten er det fullstendig urealistisk å forvente at en fullammende lillesøster på åtte måneder skal kunne sove hele natten.

Og, sugerørmat kan jo være ganske næringsrikt. Det er ingenting i veien for en middags-smoothie med biff, gulrot, potet, olje, morsmelkerstatning og et dryss persille.

Lillesøster bruker foreløpig bare sugerør av vanlig type. Men, mamma vil kjøpe en sugerørflaske! Jeg har tidligere delt min entusiasme for foogo-produkter laget av thermos. De lager fine sugerørflasker også, såkalt funtainer. Mamma tror at lillesøster ønsker seg den som er avbildet øverst...

Det er forresten rart at produsenter av flasker skriver på sugerørsflasker at de er til 18mnd+. Er det en ting de kan de små, så er det jo å suge. Det er bra å introdusere sugerør nå, mens de enda vet hvordan de skal suge. Noen glemmer det til de blir 18mnd, og da må de jo lære det helt på ny.

mandag 18. april 2011

Når alt går litt trått


Når lillesøsters lunger surkler på tredje uka
Når nattesøvn snart er et ukjent fenomen
Når mindre enn 10 lillesøster bleier til dagen høres ut som en drøm
Når all fast føde som blir servert blir forkastet

- da går det meste litt trått!

Mamma er litt matlei. Etter tilstrekkelig mange mislykkede forsøk frister det lite å lage hverken det ene eller det andre. Det kommer jo bare i retur uansett...

Det er på tide med ferie! I ferien skal vi ta lett på det. Ikke ha så store forventninger til noe som helst. Tilby litt yoghurt, litt avocado og banan. Mat som ikke krever noe. Tanter, onkler og besteforeldre skal få bruke tid sammen med de yndige små - og mammaer og pappaer kan hvile (velfortjent :)), og hente ny inspirasjon og nye krefter.

God påske!

søndag 17. april 2011

Revet eple for magen

Foto lånt fra ikea.no

Lillesøster er ikke helt bra i magen. Hun produserer bleier på et løpende bånd. Mormor kom med et godt råd; fin-revet eple.

Eple kan føre til treg mage for noen babyer, og når magen er alt annet enn treg er jo det en svært ønskelig virkning. Lillesøster har fått litt revet eple, men mamma må avvente før hun kan bekrefte eller avkrefte virkningen. Jeg brukte den fineste siden på rivjernet, og eplet ble nesten til eplemos. Lillesøster har ingen apetitt å skryte av, men litt fikk vi lurt inn.

Det er jo verdt et forsøk! Alt er nesten verdt et forsøk - mamma synes nemlig at skittentøykurven begynner å bli veldig full.. Vi har også gitt litt blåbær, men uten de ønskelige resultatene - bare en svært lite ønskelig farge på klærne til lillesøster. Dersom eple alene ikke gjør susen; kanskje en eple- og blåbærkompott?

lørdag 16. april 2011

Hurra for solskinnsvitaminen

Bilde; Simon Howden

Vi er jo ikke akkurat godt vant her nord, når det gjelder lettvint påfyll av D-vitamin. Vi strever og strever med denne vitaminen. Mamma svelger tran som best hun kan, noen tar dråper - eller spiser fet fisk, som laks og makrell. Og skive med leverpostei, det er dagligdags kost for en stor prosentandel barn fra de er omtrent 7-8 måneder.

Ikke at det er noe galt med hverken laks, makrell eller leverpostei - men så deilig det er at sola kan hjelpe oss med D-vitamin lagrene våre!

D-vitamin er viktig for benbygningen vår. Ikke bare akkurat nå, men også benbygningen vi skal sitte igjen med på våre eldre dager. Det er derfor vi oppdras til tran! Fra vi er barn trenger vi å fylle på med D-vitamin slik at kroppen kan få laget en god beinbygning. Det er god investering å mate en hel generasjon med tran, om ... ca 70 år blir det forhåpentligvis mye færre benskjøre som trenger pleie.

D-vitamin er det lettest å få tak i når man er i sola. Da kan nemlig kroppen lage denne vitaminen selv. Men, midtvinters i Norge er det begrenset med solstråler og svært begrenset hvor mye hud solstrålene får treffe. Derfor må vi bruke den lyse årstiden! Vær ute og fyll opp lagrene.

Lillesøster får være ute litt uten solkrem. Mamma tenker at det er viktig at hun får noen solstråler på huden sin, slik at hun kan fylle på lagrene sine. Forskning viser nemlig at solkrem hindrer produksjonen av D-vitamin, dersom solkremen er påført korrekt (og det er den forresten sjelden, vi tar oftest alt for lite på!).

Så for oss her nord - hurra for påske med naken hud ute i sola noen minutter for å få litt næring, og så tykt lag med solkrem etterpå!

fredag 15. april 2011

Take-away middag fra Ellas kitchen

Foto ellaskitchen.com/Norge

Mamma har begynt å planlegge påskeutfart. Det nærmer seg ferie - hurra!

Lillesøster kommer til å få smake på den middagen vi spiser, stort sett. Vi bare tilrettelegger litt; koker uten salt og koker hennes litt lenger så det blir mykt og "mos"bart. Moser med gaffel, og tilsetter godt med olje så det får en deilig konsistens!

Likevel, det er godt å ha noe i reserve. Når man er på tur er det greit å ha noe i veska som ligger klart, om sulten skulle melde seg utenfor kjøleskapets rekkevidde. Derfor er mamma glad for at Ella's kitchen har begynt å selge middagsmat. To nye varianter!

Foto ellaskitchen.com/Norge

Innholdsfortegnelsen er en fryd for øyet. Ingen lumske ingredienser, bare grønnsaker, kjøtt og krydder. Blir lillesøster akutt sulten, kan hun bare suge i seg middagen fra den kjekke pakken. Denne blir nok et fast tilskudd i stelleveska!

torsdag 14. april 2011

Frysetørka jordbær

Foto Paul

Storesøster er veldig generøs, og deler gjerne med lillesøster. Mamma håper at det varer, men innser at hun må passe godt på. Lillesøster har allerede hatt både egnede og mindre egnede matvarer i munnen.

Storesøster elsker frysetørka jordbær. Det er som godteri! Idag hadde hun fått litt jordbær i en kopp. Mens mamma hentet vann, delte storesøster jordbær med lillesøster. Mamma kom tilbake og lillesøster satt og gomlet fornøyd på et jordbær som den største selvfølge. Det viste seg å fungere veldig bra med frysetørka jordbær til lillesøster.

Jordbær er en flott kilde til C-vitamin og antioksidanter. Mange tenker på jordbær som allergi-mat, og dette er nok grunnen til at man før utsatte introduksjon av jordbær til babyen var 10 til 12 måneder. Ny forskning viser derimot at det ikke har noen hensikt å vente med introduksjonen hos barn som ikke er disponert for allergier.

Så vi er igang! Hurra for at vi nærmer oss sesongen for norske jordbær. Da blir det stooore boller med ferske, søte, nydelige jordbær til hele familien.

onsdag 13. april 2011

Når de er syke



Lillesøster er ordentlig tufs! Feber og rennende nese. Det er ikke noe gøy, det synes hverken lillesøster eller mamma. Storesøster derimot, hun synes nok at lillesøsters hese stemme er litt morsom...

Nå er vi nede i null mat. Da er det godt vi har puppen, tenker mamma. Den gir både veske og næring - pluss trøst og kos.

Lillesøster har egentlig ammet mindre enn vanlig og, derfor har mamma ikke tilbudt noe annen mat idag. Når de små er så slappe er det greit å fokusere på morsmelk/erstatning. Jeg vil heller at hun drikker melka si, enn at hun får i seg noen få skjeer grøt! Derfor henger mamma puppen ut i tide og utide for å se om lillesøster kan tenke seg en liten skvett. Mange bekker små...

tirsdag 12. april 2011

Ny isbitform med lokk

Mamma rakk såvidt å si hurra for litt rutiner i hverdagen, før hun satt parkert i stolen med to febersyke tuller i fanget. Glemt er gårsdagens jubel for forutsigbarhet og tre måltider. Idag snakker vi null måltider og ikke mindre enn seks høneblunder, alle i mammas fang - hvor også storesøster oppholdt seg.

Så hva gjør man da - gleder seg over nye isbitformer med lokk!

Foto lånt fra plast-team.com

Jeg har funnet ut at det hadde vært deilig å ha noen helt små isbitformer til å fryse ned sviskemos. Dersom det blir for mye sviskemos blir det så veldig mye bleieskift-arbeid. Mamma har vært på jakt ganske lenge, og fant til stor glede fine, fine former på Europris. Og da er jo prisen også svært gledelig - 12,90! Disse er uten BPA, da de er merket som plasttype 5. Isbitformer er ikke beregnet for varm mat, så mamma venter uansett til maten er kald før hun fyller dem opp.

mandag 11. april 2011

Gledelige rutiner



Vi begynner så smått å ane konturen av måltidsrutiner. Etter to og en halv måned med litt av og på spising, stort engasjement og til tider stor avsky, våger mamma å si høyt at hun tror tre måltider har kommet for å bli. Men, man vet jo aldri - i morgen kan det endre seg, og da vil mamma tenke at hun aldri, aldri mer må tenke "nå har vi det, dette var deilig, sånn vil vi ha det"...

Men, nå sier jeg det. Jippi, dette er deilig, sånn vil vi ha det. Dette er vår rutine nå om dagen;

06.30 - Lillesøster våkner med høylydte gledeshyl, mamma prøver desperat å amme henne for å få litt mer søvn. Det feiler i 9 av 10 tilfeller, og dagen starter dermed her!

08.30 - Frokost; grøt med fruktmos og en skvett olje

09.30 - 11.30 - Frokostlur

12.00 - Lillesøster våkner og er altfor sulten til å vente på lunsj, da blir det litt "ventepupp". Så får hun sitt middagsmåltid. Kjøtt og grønnsaker stortsett. Måltidet avrundes med litt "dessertpupp".

14.00 - 15.00 - Ettermiddagsblund

15.00 - Amming. Foreløpig holder det med amming her, men tenker at dette blir et fint sted å putte inn et mellommåltid etterhvert.

17.00 - Vi spiser middag, og lillesøster får en smak av ett eller annet. Enten en brokkolibukett, en gulrotbit... Det ender som regel opp med at hun blir lei av å sitte i stolen sin, vil amme litt og er så klar for en liten lekeøkt med storesøster.

18.00 - Kveldsmat, som for tiden er avokado, mme og olje + "dagens" fruktmos

19.00 - Amming og natta
23.00 - Amming
03.00 - Amming
PS - jeg skulle gjerne blitt kvitt 03.00 ammingen altså, men prøver å ikke være for kravstor her :)


På dagen er lillesøster veldig flink til å sove uten noe om og men! Mamma legger henne ut og hun sover, uten mer fjas. Når det hun er våken derimot går hun nå gjennom en "la-meg-se-hvor-høyt-jeg-faktisk-kan-skrike" periode. Hun tester stemmen sin kontinuerlig, og mamma er bekymret for å ende opp med tinitus. For lillesøster har en krafstemme, og hun sparer ikke på kruttet.

Alt i alt sier vi hurra for vår, sol og glede -  samt tre hele måltider til dagen! For oss har det tatt 2 og en halv måned og komme hit. Storesøster hun nektet å spise frokost til hun var 11 måneder, så mamma synes at dette er storveis - og aner at natteamming snart snart snart må gå mot slutten. Når det er sag, så kunne vi jo bare tvunget henne til å slutte med sine nattlige matgilder - men det har vi ikke nerver til vi. Så enn så lenge får lillesøster holde på sin rutine, før eller siden skjønner hun vel tegningen uten tvang - man spiser på dagen og sover på natta!

søndag 10. april 2011

Yoghurt

Foto; lindahlsmejeri.com

Det er faktisk greit med yoghurt før barnet fyller ett år. Det overrasker mange.

Det er ingen risiko for at yoghurt vil erstatte morsmelk/erstatning. Ved introduksjon av kumelk som drikke før barnet er ett år, er man redd for at kumelken skal erstatte morsmelk/erstatning. Hvorfor man skal vente med introduksjon av kumelk som drikke, kan du lese om her.

Når man lager yoghurt brytes noe av laktosen og de problematiske melke-proteinene ned. Dette gjør at yoghurt er lettere å fordøye, og mange med laktose- eller melkeprotein-intoleranse kan spise yoghurt uten problem.  


Barn kan få yoghurt fra de er 7 måneder. Yoghurt er en god kilde til fett og proteiner, men det er viktig å velge "riktig" yoghurt. De fleste av yoghurtvariantene du får kjøpt på butikken er stinne av sukker, og det er jo noe ihvertfall jeg ønsker å unngå mest mulig så lenge som mulig. Mamma velger alltid naturell yoghurt, og smaksetter med fruktmoser. Storesøster spiste mengder med naturell yoghurt helt til hun begynte i barnehagen og fikk Litago yoghurt, men det er en annen historie....


Jeg synes at yoghurt skal være så tykk at dersom du snur skjeen, så henger den fremdeles på. Tine naturell er ikke sånn. Det er jo en smakssak, men den er for flytende og rar for min smak. Dersom du kun har Tine yoghurter tilgjengelig er Mat-yoghurten et bedre valg, den er tykk og fin. Handler du på en mer "velassortert" butikk, finn en gresk eller tyrkisk yoghurt. Lindahls meierier har mye bra! Og, velg alltid full fett varianten, ikke noe lettprodukter til baby!


Yoghurt er for eksempel godt med blåbærmos eller eplemos og kanel.


lørdag 9. april 2011

Helsesøster-trikset


Mamma har en finfin barselgruppe der tips og råd deles over en lav sko, og det er deilig. Her om dagen kom det frem at helsesøster hadde tipset en av mammaene om en magisk blanding for nattesøvn, og den måtte jo prøves.

Bysselalle-avokado;
1 porsjon avokadomos
1ss rapsolje
1 måleskje morsmelkerstatning pulver (du kan og bruke morsmelk, da blir mosen litt mer flytende)

Det ryktes at dette har gitt strålende søvnresultater for noen heldige. Jeg er ikke så heldig, lillesøster foretrekker fortsatt å bruke tiden på dagen til oppdagelser og tiden på natten til nødvendig næring... Men, uansett er dette super kveldsmat! Langsom energi til å sove på.

Mamma har liksom alltid tenkt at det er avokado som feter opp annen mat, men her feter man opp avokadoen - og det er det jo ingenting i veien for. De små trenger mye energi, og har små mager. Maten må derfor være energitett. Det vil si mange kalorier på lite mat, rett og slett det motsatte av hva vi voksne oftest prøver på.

Lillesøster elsker forøvrig denne blandingen.

fredag 8. april 2011

Kyllingfillet i blenderen


Kyllingkjøtt er lett fordøyelig sammenlignet med storfekjøtt, og er en god start for gryende carnivorer. Lillesøster har jo alt startet med svinekjøtt, fordi det passet seg sånn, men nå er hun klar for kylling. Kylling kan man gjerne begynne med når babyen er 6 måneder. 

Kyllingkjøtt har høyt innhold av protein og jern, samtidig som det har relativt lite fett - særlig dersom du velger en filet. Nå er det jo ikke egentlig et poeng at de små ikke skal ha fett, tvert om er det ønskelig med fett til dem. Så det er mulig å velge det mørkere kjøttet på lårene, og tilby barnet dette. Kjøttet på lårene er mørkere i fargen, det har høyere innhold av jern og fett. 

Mamma synes det er veldig lettvint å tilberede en kyllingfilet, og tilsetter heller fettet etterpå.





Babyvennlig kylling;
1 kyllingfilet legges i en ildfast form
Bakes i ovnen på 160C i ca 40min, eller til den er gjennomstekt - kjernetemperatur over 73C
Vent til kyllingen blir kald
Skjær den opp i biter, og blend i vei. Om nødvendig tilsett vann til ønsket konsistens. Jeg tilsatte ikke noe. Når kjøttet bakes på relativt lav temperatur er det saftig selv om det er gjennomstekt, og mer vann er ikke nødvendig for lillesøster.

Fryses i små porsjoner. En kyllingfilet er nok til 7 lillesøsterporsjoner. 
Kyllingkjøtt som er varmebehandlet holder 3 måneder i fryseren og 2 døgn i kjøleskapet.




torsdag 7. april 2011

En av de dagene

Foto; cartoon-photocollection.blogspot.com

Det er egentlig aldri greit å bli spyttet på. Det er ihvertfall ikke greit å bli spyttet på etter at man har kokkelert etter beste evne for å servere en delikat middag.

Idag fikk mamma middagen i direkte retur. Mamma tenker i etterkant at hun burde sett det komme. Lillesøster har nemlig lært seg å blåse ut så leppene blafrer. Resultatet av blåsing og blafrende lepper med middag i munnen, er middag over hele mamma. Det var jo ingen krise, jeg mener - jeg var jo alt dekket av snørr, tårer og sikkel. Det blir bare litt mye for mamma å tørke middag ut av håret, mens lillesøster gliser og blåser med leppene så spyttet spruter - og storesøster ler.

Likevel, når mamma har fått summet seg og puttet de to snellene i sengene sine, husker hun at hun lo når storesøster gjorde dette første gang. Det var jo så festlig. Mamma anbefaler ikke å le. Da har du det gående. De er jo ikke dumme. "Mamma nå skal jeg gjøre noe gøy, slik at du ler igjen" - se her blåser jeg middagen utover alt i dag igjen.... Det kan virke som at de å trekke på smilebåndet en gang har større ringvirkninger enn å ikke gjøre det en gang. Og de er jo egentlig nydelig festlige der de sitter og blåser med stort engasjement.

Det tok en stund før storesøster sluttet å sprute middagen utover det hele, så kanskje var det greit at det var en sånn dag. En dag der dette ble dråpen, toppen av kransekaka, begeret som rant over etc. For dersom mamma ikke hadde vært frynsete og utslitt, hadde hun nok ledd igjen!

onsdag 6. april 2011

Potetsuppe for både store og små

Mamma, storesøster og lillesøster har hatt besøk idag. Fint besøk av noen nydelige små og mammaene deres. Til lunsj serverte vi potetsuppe både til mammaer og babyer. Det er ekstra stas når de små kan spise sammen med oss!

Mamma brukte oppskrift på potetsuppe fra Trines Matblogg, og gjorde noen små endringer for å få en babyvennlig suppe. Denne bloggen er en stor kilde til matglede!


Oppskriften på originalsuppa finner du her.

Babyvennlig potetsuppe;

2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
300 gram poteter, i terninger
1 purreløk, kun det hvite, finsnittet
9-10 dl vann
rapsolje til steking

Surr sjalottløk og hvitløk i olje på svak varme til løken blir myk. Tilsett purreløk og poteter og la det surre med. Tilsett vann, og kok opp. La det koke til potetene er møre.
Bruk stavmikser og kjør til en glatt røre.

Nå skiller baby og voksenvarianten veier.

Til en porsjon av babyvarianten kan du tilsette 1 ss hjemmelaget grøtpulver og 1 måleskje morsmelkerstatning, samt vann til ønsket konsistens.

Vi voksne liker nok litt mer smak. Jeg brukte en terning kyllingbuljong løst i ca 1dl varmt vann, og en klype salt. Tilslutt kommer prikken over i'en; ca 1dl creme fresh.
Vi voksne fikk også litt chorizo på toppen. 

Lillesøster var helt uinteressert i suppa, men heldigvis likte babygjestene hennes serveringen. Og mammas voksne gjester, de likte suppa de og!

tirsdag 5. april 2011

Blåbær- og bananalunsj



Lillesøster er på fruktkjøret om dagen. Til lunsj er det bare frukt som gjelder. Dersom mamma skulle finne på å tilby noe som minner om grønnsaker bare fnyser hun, og lukker munnen. Da blir det frukt. Det er jo ingenting galt med en liten fruktlunsj.

Blåbær- og bananlunsj
En banan
To ss frosne blåbær
1 liten ss hjemmelaget grøtpulver eller vanlig grøtpulver
1 ss olje, vi brukte naturell rapsolje

Bland i veg med stavmikser, og tilsett litt vann tilslutt for å få ønsket konsistens.



Dette ble lunsj og dessert etter middag for lillesøster. Konsistensen på denne blir glatt og fin, og den egner seg godt til å ta med på tur i squirten.

mandag 4. april 2011

Fett og oljer


Foto; m_bartosh
Det som er litt rart når en først begynner med matlaging til barn under to, er at her skal det ikke spares på fettet. Vi voksne trenger betraktelig mindre fett enn barn. Nervesystemet til de små er i full vekst, og nervene i kroppen vår er pent pakket inn i fett. Dersom barn får for lite fett, kan det være negativt for utviklingen av blant annet hjernen, nervesystemet generelt og synet.

Når man skal velge oljer og fett i butikken er det mange valg å ta etterhvert - og mange ord å forstå seg på. Her er en liten guide til begreper i oljeverden;

Kaldpresset olje - Oljen er fremstilt uten oppvarming eller bruk av kjemikalier. Denne fremstillingsmetoden gjør at oljen beholder de naturlige næringsstoffene som fettløselige vitaminer og antioksidanter.  


Raffinert olje - oljen fremstilles ved å varme opp, presse og filtrere. Oljen som blir igjen har færre næringsstoffer og er tilnærmet smakløs.


Ekstra virgin/virgin - brukes i utgangspunktet kun om olivenolje. Ekstra virgin oljer er de første 10% som utvinnes ved kaldpressing, virgin kommer etter det. Tredje ledd er pure olive. Merkingen av flasken er ingen garanti for at oljen faktisk er ekstra virgin, da dette er dårlig regulert. Dersom det ikke er spesifisert på flasken hvor i prosessen den er tatt ut kan du gå ut fra at oljen er raffinert.

Når mamma velger olje til lillesøster ønsker hun først og fremst å velge kaldpressede oljer, og sørge for litt variasjon. Ulike oljer tilbyr ulike fettsyrer!

Foto; odelia.no

Rapsolje har fin fordeling (1:2) mellom omega 3 og omega 6 fettsyrer. Odelia er norskprodusert kaldpresset rapsolje og vi er veldig glade i naturell varianten av denne. Odelia har og en kaldpresset stekeolje som tåler 180C. Disse får du kjøpt i de fleste matbutikker, og det er jo også et stort pluss!

Olivenolje har en nydelig smak og byr på enumettet fett og mengder av antioksidanter. Her er det mengder å velge mellom, men kaldpresset bør den være. Olivenolje egner seg best å tilsette mat som ikke skal varmebehandles på høye temperaturer. Ekstra virgin olivenolje tåler bare 70C.

Foto; soma.no

Kokosnøttolje er en trend om dagen. Denne er i fast form i romtemperatur, og har et høyt innhold av mettet fett - men det er en sunnere type mettet fett enn det man finner andre steder. Dette fettet er sammensatt av kortere fettsyrer og skal i følge nyere forskning være lettere fordøyelig og gi helsefordeler. Fettsyresammensetningen ligner også mer på fettsammensetningen i morsmelk, og denne oljen kan derfor være et bra tilskudd til babyer. Velger du å bruke kokosnøttolje bør du også velge ekstra virgin. Denne smaker nydelig tropisk, men egner seg ikke til steking. Vi tilsetter den i grøten.

Det finnes mengder med andre oljer, og det er bare å tenke som med annet - variasjon er gunstig!

søndag 3. april 2011

Banan- og mangosmoothie


Banan og mango smoothie;
1/2 mango
1 ss olje tilsettes tilslutt

Jeg bruker stavmikser og kjører først mangoen glatt, putter så i banan og mikser igjen. Tilslutt olje, og en ny omgang med mikseren. 

Dette går ned på høykant om dagen. Mamma er kjempefornøyd med at lillesøster spiser midt på dagen! Eneste bakdelen er at hun blir litt sår i ... bakdelen.

lørdag 2. april 2011

Brødfingre


Lillesøster sikler til den store gullmedaljen igjen. To tenner er vist ikke nok. Vi venter flere!

Disse brødpinnene er gnagekjeks for litt viderekommende, for disse smuler litt. Men, de er super lette å lage.

Brødfingre;
Noen skiver brød skjæres i 1-2cm brede remser. Bruk for eksempel eple- og gulrotbrød. Dette brødet egner seg godt fordi det er litt kompakt, og vil derfor smule mindre.
Tørkes i ovnen på 100C i ca 1 time.

Disse er holdbare lenge dersom du lagrer dem i en lufttett boks - de skal jo være helt tørre. Dersom de ser bra ut, fremdeles er tørre og lukter godt er det bare å servere!

Lillesøster kan sysselsettes i lang tid med en slik pinne, og det gir mamma en sårt tiltrengt mulighet til å vaske klær uten å samtidig være klatrestativ for lillesøster.

fredag 1. april 2011

Eple- og gulrotbrød


Lillesøster skal få prøve seg på brødskive, hun kan jo tygge. Mamma tenker at skiva er optimal som fingermat, men har mest lyst å minimalisere søl - derfor brød med frukt og grønnsaker inkludert. Det gir  fuktighet, så brødet blir saftig, og en søtlig smak. Maltekstrakt gir B-vitaminer og hirseflak har høyt jerninnhold.


Eple- og gulrotbrød:
2 dl eplemos
2 dl gulrotmos evt finraspet gulrot
1 dl havregryn
2 dl hirseflak
3 dl byggmel
3 dl rugmel
5 dl fibra fullkornsmel eller vanlig hvetemel
1/2 pakke tørrgjær
3 dl vann
1 ss maltekstrakt
3 ss olivenolje


Bland eplemos, gulrotmos og alt det tørre i en bolle. Varm vann til ca 40C, litt varmere enn om man bruker fersk gjær. Bland maltekstrakt i vannet og tøm over melblandingen. Elt til du får en jevn deig, hel over oljen og elt litt til.

La det forheve i 45 minutter
Hell over i en form
Etterhev i nye 45 minutter
Stekes på 180C i ca en time

Jeg skjærer brødet opp i litt tykke skiver, og fryser dem ned en og en. Brødet er litt i overkant søtt for mamma, så det er reservert til lillesøster - og storesøster, hun liker også søtt. Det er super lettvint å ta opp en brødskive, tine den i brødristeren og skjære den i stykker som er fine å holde i hendene. Her kreves ikke pålegg, om du ønsker å spare på sølet i den spede utprøvingsfase. Men, litt aprikosmos er et ypperlig alternativ om du vil ha noe oppå.